Volledig scherm
Geert Wilders. © ANP

'Pijn zit vooral bij de PVV'

UpdateBij de onderbroken onderhandelingen tussen VVD, CDA en PVV zit de pijn vooral bij de laatste. Dat meldden bronnen vanmiddag. Ingrepen op onder meer het terrein van sociale zekerheid, zoals WW en ontslagrecht, liggen de PVV in deze economische moeilijke tijden zwaar op de maag.

Maar ook VVD en CDA moeten de balans opmaken hoe ver ze op een aantal terreinen willen gaan. Alle onderwerpen voor het vinden van miljardenbezuinigingen zijn de afgelopen weken verkend en nu komt het aan op besluiten nemen. Volgens ingewijden heeft PVV-leider Geert Wilders een aantal forse eisen op tafel gelegd, in ruil voor hervormingen.

Zware dobbers
Donderdag willen de drie partijen hun gesprekken in het Catshuis hervatten. Dan komen de 'zware dobbers' weer ter sprake en moet blijken of de partijen bereid zijn compromissen te sluiten. Het is heel erg spannend, zo benadrukken meerdere bronnen rond de onderhandelingen.

VVD en CDA willen de huidige crisis aangrijpen om naast de bezuinigingen ook een aantal hervormingen door te voeren, vooral in de sociale zekerheid en zorg. Die maatregelen leveren op de langere termijn vaak veel geld op en versterken daarnaast de Nederlandse economie.

WW of ontslagrecht
Onder druk van de PVV moesten VVD en CDA bij de totstandkoming van het regeer- en gedoogakkoord accepteren dat aanpassingen aan de WW of het ontslagrecht achterwege zouden blijven. Voor aanvang van de onderhandelingen die op 5 maart begonnen gaf CDA-vicepremier Maxime Verhagen aan dat wat hem betreft er naast bezuinigingen zeker ook hervormingen moesten komen.

Wilders reageerde daar toen op met de waarschuwing dat het CDA elke hervorming kan vergeten als er niet flink op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd.