Volledig scherm
© Archieffoto ANP

Pijnackerse hulpsinterklaas zenuwachtig na bedreigingen

Na alle bedreigingen aan zijn adres is de Pijnackerse hulpsinterklaas Walter Vermeer vandaag zenuwachtiger dan normaal voor de intocht in Pijnacker. Hij hoopt vurig dat het kinderfeest niet wordt verstoord door relschoppers.

Pijnacker is de enige plek in de regio Den Haag waar gekleurde pieten meelopen bij de intocht. Welgeteld drie stuks, maar kennelijk is dat genoeg om een halve volksopstand teweeg te brengen.

Op sociale media wordt hulpsinterklaas Walter Vermeer uitgefoeterd en roepen voorstanders van de zwarte pieten-traditie elkaar op om de intocht bewust te verstoren. Sommigen nemen zelfs de moeite om Vermeer thuis op te bellen en hem de huid vol te schelden.

Dieptepunt was onlangs een anoniem briefje in de brievenbus van Vermeer. Daarop stond dat hij een mes in zijn rug zou krijgen.

De Pijnackernaar deed zijn relaas vorige week uitgebreid in het AD. ,,Ik ben altijd positief gespannen voor een intocht, maar nu ga ik waarschijnlijk continu om me heen kijken of één of andere gek iets over me heen gooit,'' zei hij.

Een dag voor de intocht wil hij er niet veel meer over kwijt. ,,Ik ben na het artikel overspoeld door media-aandacht. Ik was bijna een bekende Nederlander. Dat draagt niet bij aan een leukere intocht. Als organisatie hebben we daarom besloten ons volledig te focussen op het kinderfeest.''

Politie
Vermeer wil nog wel kwijt dat hij 'geen rare dingen' meer heeft meegemaakt sinds hij zijn verhaal deed. ,,We hebben ook contact gehad met de politie. De intocht is goed doorgesproken.''

Meer politie-inzet, waarvoor Vermeer vorige week pleitte, komt er niet. ,,We kennen de gevoeligheden,'' zegt een politiewoordvoerder, ,,maar we gaan er niet vanuit dat we extra mensen hoeven te sturen.''Vermeer hoopt vurig dat relschoppers thuis blijven. ,,Het moet een feest zijn voor kinderen.''