Volledig scherm
De pimpelmees is de grote winnaar op de vogelteldag © Shutterstock

Pimpelmees en kauw fladderen top vijf nationale tuinvogelteldag binnen

De pimpelmees en kauw maken een opmars in Nederlandse tuinen. Dat blijkt uit de Nationale Tuinvogeltelling van afgelopen weekend. Zeker 75.000 mensen telden gedurende een half uur de vogels die neerstreken in hun tuin of op hun balkon. 

De tellers zagen dit jaar vooral meer pimpelmezen. Het vogeltje met het blauwe ‘petje’, vloog van plek vijf in 2019 de top drie binnen. Volgens de Vogelbescherming hebben de pimpelmezen een goed broedseizoen gehad in Oost-Europa en werden ze deze zomer ook al vaak gezien. De afgelopen jaren werden tussen de 2,5 en drie pimpelmezen geteld in de tuinen en dat is opgelopen naar gemiddeld meer dan drie pimpelmezen per tuin of balkon.

Een andere stijger is de kauw, van plek zes naar vier. De merel op vijf, gevolgd door de vink op zes, werden minder vaak gezien dan vorig jaar. De vinken zakten terug van de derde plaats, waarschijnlijk omdat ze vorig jaar door de sneeuw naar de tuinen werden gedreven, maar nu vaker voor het bos lijken te kiezen. Op positie één en twee staan nog steeds de huismus en de koolmees. 

Record aantal tellers

Het aantal vogeltellers kwam uit op een record van 75.000. Een aantal dat volgens de Vogelbescherming nog zal oplopen, nu het nog druk is op de site en deelnemers tot maandag 12.00 uur hun gegevens kunnen doorgeven. Vorig jaar deden er 74.000 Nederlanders mee aan de Nationale Tuinvogeltelling.

Volledig scherm
De kauw werd vandaag en zaterdag veelvuldig gespot door de 75.000 mensen die meededen aan de Nationale Tuinvogeltelling © Hans Mom