Volledig scherm
Als mensen aan de deur kunnen pinnen, geven ze gemiddeld 2,5 keer meer geld aan de collectant. © anp

Pincollecte levert goede doelen meer op

Pinnen aan de deur is een profijtelijke manier van collecteren, blijkt uit een proef van de stichting Collecteplan. Uit tussentijdse resultaten van een experiment met 500 pincollectebussen in 50 gemeenten blijkt dat mensen met een pinpas guller geven.

Collectanten van goede doelen haalden in de laatste drie maanden van vorig jaar met een pinbus gemiddeld 3,75 euro per gever op; de gemiddelde contante donatie ligt op 1,50 euro.

Doorgaans halen collectanten met een gewone collectebus gemiddeld 65 euro per bus op. Met een pinbus is de opbrengst gemiddeld 141,50 euro. Van dat bedrag wordt 33,50 euro met een pinpas of mobiele telefoon betaald, 108 euro wordt contant in de bus gestopt. Een kwart bestaat uit pinbetalingen.

,,Met deze cijfers bewijst de nieuwe collectebus zich als succesvolle innovatie voor de goede doelen'', aldus Peter Schoof, voorzitter van stichting Collecteplan, vertegenwoordiger van 25 landelijk collecterende goede doelen in Nederland.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.
  2. Al 100 kilometer file door boerenprotest: ‘Dat filerecord gaat eraan!’

    Al 100 kilometer file door boerenpro­test: ‘Dat filerecord gaat eraan!’

    Massa’s boeren stappen vandaag opnieuw op de trekker om te protesteren uit onvrede over stikstofmaatregelen. Er wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos in het hele land. ,,Dat het weer een dikke chaos wordt, staat vast.’’ Door de protesterende boeren stond er vanochtend iets voor 06.00 uur al ruim 100 kilometer file. Vooral op de A1, A2, A6 en A28 is het druk. Daar rijden veel trekkers die onderweg zijn naar Bilthoven om actie te voeren bij het RIVM. De boeren gaan later op de dag ook in Den Haag nog demonstreren.