Volledig scherm
© epa

Pinkpop hield adem in bij noodweer

Update'We hebben het ergste van het onweer gehad', twittert de organisatie van Pinkpop kort voor 21 uur. De lucht klaart op en het is vrijwel gestopt met regenen. Af en toe bliksemt het nog. Bij het noodweer dat over Landgraaf trok vielen geen gewonden. De schade is beperkt gebleven. 'Een enkel hek en vlag is omgewaaid.'

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Quote

Tentdoeken klapperen en het is erg donker. Mensen kruipen in groepjes bij elkaar

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Op het veld stonden de mensen er nat en wat ontredderd bij. Volgens de organisatie is het publiek geïnformeerd via de lichtkranten. Ze dankt 'iedereen voor de medewerking en het geduld'. Het wachten in de regen werd beloond met het optreden van slotact Metallica.

Er zijn geen gewonden gevallen en er was sprake van slechts lichte schade. Volgens presentator Eric Corton zou achterop het terrein de bliksem in een mast zijn ingeslagen. Hij adviseert iedereen daar nog zeker een halfuur uit de buurt te blijven, in verband met de elektrische lading.

Stopgezet
De organisatie van Pinkpop waarschuwde het publiek in Landgraaf vanavond via informatieborden voor het naderende noodweer.

'Waarschuwing: het onweer dreigt zeer heftig te worden! Schuil niet in tenten of bij torens en bomen. Blijf op het terrein. Ga gehurkt op de grond zitten. Wacht instructies af', waarschuwde Pinkpop zijn bezoekers. Ze moesten gehurkt op de grond gaan zitten en uit de buurt van tenten, torens en bomen blijven.

Het muziekevenement werd tijdelijk stopgezet zolang de onweersbuien boven het festivalterrein hingen. Een gestage stroom mensen die richting de uitgang was gegaan, keert weer terug op het veld.

Hulpdiensten
De hulpdiensten in de omgeving stonden paraat. Er was GRIP3 afgekondigd, wat onder meer betekent dat de burgemeester bijeenkomt met het beleidsteam om alle hulpverlening en eventueel opvang goed op elkaar af te stemmen.

Het noodweer hing rond 20.00 uur boven de terreinen van Pinkpop. Tentdoeken klapperden en het was erg donker. Mensen kropen in groepjes bij elkaar, meldde een ANP-verslaggever.

Het stortregende en het bliksemde onophoudelijk. Er waren windstoten te voelen en lichtmasten gingen heen en weer. Veel mensen hulden zich in poncho's en scholen bij elkaar in groepjes onder stukken zeil of onder een overkapping. 

Telefoonnummer en wifi
Er werd een telefoonnummer geopend waarop mensen informatie kunnen krijgen over de situatie op Pinkpop. Dat nummer is 0251-260960.

Op Twitter uitten veel mensen hun zorgen of het wel goed gaat met hun vrienden of geliefden die op het festival zijn.

Mensen in de buurt van Pinkpop moeten hun wifi-toegang openzetten. Die oproep heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg  gedaan op Twitter. Bezoekers van het festival in Landgraaf kunnen dan gebruikmaken van internet. De website van Pinkpop hapert door de vele bezoeken en ook de websites Buienradar en Veiligheidsregio Zuid-Limburg hebben het moeilijk.

'Geen paniek'
Pinkpopbaas Jan Smeets heeft eerder vandaag zijn bezoekers gerustgesteld: er is geen reden tot paniek. Door de berichten over naderend noodweer waren veel bezoekers ongerust, maar Smeets maande iedereen tot kalmte. 'Jongens, geen paniek.'

Code rood
In Limburg werd vanmiddag code rood (weeralarm) afgekondigd door het KNMI. Deze is rond 21.00 uur weer ingetrokken. Ook geldt code oranje nog steeds voor Brabant en Gelderland. Zeeland was al afgeschaald van oranje naar geel.

Een weeralarm, de hoogst mogelijke waarschuwing, wordt niet heel vaak gegeven. Het KNMI geeft een weeralarm voor onweer uit wanneer de kans op meer dan 500 ontladingen in 5 minuten groter is dan 90 procent. Dit criterium geldt voor een gebied van minimaal 50 bij 50 kilometer. De weerdienst waarschuwt er ook voor dat er een 'groot risico' is om door de bliksem te worden getroffen, vooral in het open veld of aan het water, of bij hoge bomen in de buurt.

Volledig scherm
Regenradar rond 20.30 uur © Weerplaza
Volledig scherm
© Twitter Benjamin Verstraete