Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Pinnen gemakkelijk en snel? Zorg toch voor wat cash op zak

Een groot deel van Nederland werd gisteravond getroffen door een pinstoring. Een software-update van Mastercard bleek de grote boosdoener. Maar zijn we niet te afhankelijk geworden van onze pinpas in dit digitale tijdperk? Welnee, een klein beetje cash op zak doet wonderen.

Quote

We zijn gewend geraakt aan het betaalge­mak van pinnen en dat maakt ons in zekere zin ook kwetsbaar

Berend Jan Beugel, Betaalvereniging Nederland

Problemen bij supermarkten, benzinepompen, koopavonden en zelfs bij het concert van rapper Eminem in Nijmegen. Tussen 19.00 en 20.30 uur was het gisteravond voor een grote groep mensen onmogelijk om te pinnen of geld uit de muur te halen. Het gevolg van een mislukte software-update van betaalgigant Mastercard. De schade voor onder meer winkeliers loopt waarschijnlijk in de miljoenen. ,,Het was een grote storing, daar moeten we niet kinderachtig over doen", aldus Berend Jan Beugel namens Betaalvereniging Nederland.

Een storing van dergelijk formaat is zeldzaam in ons land. De Nederlandsche Bank heeft voor 2018 de norm ingesteld dat het pinverkeer 99,88 procent van de tijd storingvrij moet zijn. Een norm die ondanks de storing van gisteren ruimschoots gehaald lijkt te worden. Daarbij lag niet het gehele betalingsverkeer plat, maar was alleen een deel van de mastercardgebruikers de dupe.

Ook het feit dat we in Nederland meer pinnen dan in de rest van de EU speelt volgens Beugel mee. ,,Daardoor merken we het sneller als het misgaat. En hoewel we ernaar streven, is het een illusie dat zo’n digitale maatschappij storingvrij kan blijven.”

Oplossing

Hoe ontstaat een landelijke pinstoring?
Door heel het land zijn knooppunten verspreid waarop pinautomaten zijn aangesloten. Alle pinautomaten in ons land zijn aangesloten op een van de knooppunten, maar deze zijn niet regiogebonden. Daardoor kan het zijn dat een storing verspreid is over het hele land, wanneer een van de knooppunten wegvalt.

Maar wat moeten we dan doen om niet in de problemen te komen tijdens een storing? ,,We zijn gewend geraakt aan het betaalgemak van pinnen en dat maakt ons in zekere zin ook kwetsbaar. Maar als je zeker wilt weten dat je kunt betalen, zorg dan dat je wat contant geld bij je hebt.”

En zelfs wanneer dit niet het geval is, hoef je meestal niet bang te zijn dat je in de problemen komt. Zo beschikken winkeliers over betalingsformulieren waarmee ze een eenmalig incasso kunnen uitvoeren. Gegevens invullen en het bedrag wordt later alsnog van je rekening afgeschreven. 

Aan de pomp ging het gisteravond zelfs op basis van goed vertrouwen. Klanten die hun tank al hadden volgegooid, maar niet konden betalen, mochten op een later tijdstip alsnog komen betalen, zo laat de woordvoerder van een tankstationexploitant weten.