Pizzeriabaas voor ogen van vrouw doodgeschoten in Amsterdam: ‘Hij wilde zijn vriend beschermen’

UPDATEDe man die vanmiddag is doodgeschoten in pizzeria La Piccola Baracca aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West is Serviër Goran Savic (49), eigenaar van het restaurant. 

Volgens een kennis is hij een oud-militair die na de Balkanoorlog in Italië heeft gewoond en daarna in Amsterdam-West neerstreek met zijn vrouw en twee jonge zoons.

Hij is geen bekende in het criminele milieu en de schietpartij lijkt volgens ingewijden dan ook geen liquidatie, maar eerder het gevolg van een uit de hand gelopen conflict.

Een getuige zag vanmiddag voor de deur van pizzeria La Piccola Baracca een man liggen, die later op een brancard werd afgevoerd. Ondertussen zetten agenten het complete plein in West af. De schutters zouden het woensdagmiddag rond 15.45 uur eigenlijk op een vriend van Savic hebben voorzien. De eigenaar van de pizzeria zou zijn vriend, die momenteel zwaargewond in het ziekenhuis ligt, hebben willen beschermen.

ZIE OOK: Bloedstollende minuten voor terrasbezoekers Amsterdam: ‘We dachten aan een aanslag’

‘Vrouw begon hard te gillen’

Een medewerker van bakkerij Westerbos, tegenover La Piccola Baracca, was aan het werk toen ze ineens vier harde schoten hoorde. ,,Pang, pang, pang, pang. Ik sta nu nóg te trillen op mijn benen. Ik schrok me dood, ik durfde niet naar buiten te gaan. Er brak paniek uit op het plein, de vrouw van die man die werd neergeschoten, begon hard te gillen. De politie was er snel, het plein werd afgezet, iemand ging direct achter de dader aan.’’

Ook bij Vishandel Dick Tol op het plein zit de schrik er goed in. Een medewerker: ,,Ineens hoorde ik schoten. Ik keek naar buiten en zag allerlei mensen in de richting van het restaurant rennen. Ik vond het doodeng, hoorde mensen heel hard gillen. Er brak echt paniek uit. Een aantal omstanders kwam bij ons de winkel in, de sfeer is erg bedrukt, mensen praten over wat ze hebben gezien.”

Man in spijkerbroek

De man in spijkerbroek en donkere bovenkleding die op de Admiraal de Ruijterweg na het lossen van een waarschuwingsschot is aangehouden in de vermoede vluchtauto, lijkt de voornaamste verdachte te zijn. Of hij alleen handelde is onduidelijk, maar er is geen sprake van een klopjacht op meerdere verdachten.

Schietpartij in restaurant Amsterdam-West.
Volledig scherm
Schietpartij in restaurant Amsterdam-West. © ANP
Hugo de Grootplein.
Volledig scherm
Hugo de Grootplein. © Het Parool
Foto van arrestatie.
Volledig scherm
Foto van arrestatie. © Parool