Plaatselijk noodweer veroorzaakt schade: extreme hagel op A12 dwingt auto's op vluchtstrook

VIDEOOp meerdere plaatsen in het land zijn vanavond meldingen binnengekomen van plotseling noodweer dat gepaard gaat met harde wind en hevige neerslag. In Leerdam is vermoedelijk door een windhoos een onbekend aantal bomen omgewaaid. Ook zijn auto's en woningen beschadigd. Op de A12 stonden automobilisten stil op de vluchtstrook vanwege grote hagelstenen. 

Er zijn geen gewonden en de omvang van de schade is nog niet bekend, meldt Veiligheidsregio Utrecht. Door afgewaaide takken op de weg ondervindt het verkeer op sommige plaatsen hinder. De brandweer is uitgerukt om de wegen weer begaanbaar te maken. 

In Oudewater waaiden enkele tenten van een scoutingkamp weg door plotselinge harde wind. Ook hier moest de brandweer helpen bij het opruimen.

Hagelstenen

Een automobilist maakte op Twitter melding van een felle hagelbui op de A12, waardoor overvallen automobilisten op de vluchtstrook stil zouden staan. Hoewel Rijkswaterstaat begrijpt dat sommige bestuurders niet door durven te rijden, raden ze het stilstaan op de vluchtstrook af. ,,Het is wel echt gevaarlijk. Andere automobilisten verwachten niet dat mensen daar stil gaan staan. Die strook moet daarnaast altijd vrij blijven voor hulpdiensten’’, aldus een woordvoerder. ,,Matig je snelheid en rij rustig door. Ga er vervolgens bij de eerste de beste plek af, zoals bij een benzinepomp of de eerste afrit’’, luidt het advies. Rijkswaterstaat heeft zelf geen meldingen gekregen van de bui. 

Volledig scherm
In Oudewater waaiden enkele tenten van een scoutingkamp weg © Brandweer Oudewater