Volledig scherm
PvdA-leider Diederik Samsom (R) en PVV-leider Geert Wilders. © anp

'Plan Wilders herinnert aan donkerste periode'

De anti-shariaverklaring die PVV-leider Geert Wilders wil van moslims in Nederland roept 'associaties op met de donkerste perioden uit onze geschiedenis'. PvdA-leider Diederik Samsom zei dat in de algemene beschouwingen.

Quote

Ook hier in het parlement is de haat blijkbaar dichtbij

Diederik Samsom
Volledig scherm
Geert Wilders. © anp

Hij noemde het voorstel van Wilders om van alle moslims in Nederland een verklaring te eisen dat ze tegen de sharia zijn 'nog kwaadaardiger' dan Wilders' uitlatingen op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen.

Toen liet Wilders zijn aanhang 'minder, minder, minder' scanderen als antwoord op zijn vraag of het publiek meer of minder Marokkanen wil.

'Haat dichtbij'
'Ook hier in het parlement is de haat blijkbaar dichtbij', zei Samsom verder over Wilders' anti-shariaverklaring. De PvdA-leider riep premier Mark Rutte op stelling te nemen tegen 'de haatzaaiers in de pro-IS-demonstraties, maar ook tegen haatpredikers in de politiek'.

Even daarvoor had Wilders de PvdA verweten verantwoordelijk te zijn voor extremisme onder moslims in Nederland. Wilders verwees opnieuw naar onderzoek waaruit volgens hem blijkt dat driekwart van de moslims in Nederland jihadstrijders in Syrië helden vindt.

Samsom weersprak die interpretatie. Volgens hem stamt het onderzoek uit mei 2013 toen de Syrische president Assad zijn eigen bevolking met chemische wapens doodde. Samsom zei dat hij toen ook begrip had voor mensen die naar Syrië vertrokken om de wapens op te nemen tegen Assad.

Strijden voor gerechtigheid
Uit het onderzoek van Motivaction, inderdaad uit mei 2013, blijkt dat 72 procent van de moslims in Nederland het goedkeurt dat Nederlanders naar Syrië vertrekken om mee te vechten tegen het regime van Assad en dat 73 procent van de moslims deze strijders als helden typeert.

Een belangrijke kanttekening is volgens de onderzoekers dat een meerderheid van deze Nederlandse moslims niet vindt dat het meevechten in Syrië onderdeel is van de islamitische jihad. 'Blijkbaar zien zij het meer als strijden voor gerechtigheid', aldus de onderzoekers.