Volledig scherm
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken © ANP/Bart Maat

Plasterk: PvdA moet zich aansluiten bij GroenLinks

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt dat de PvdA zich zou moeten aansluiten bij GroenLinks. Dat schrijft hij in een opiniestuk in de Volkskrant van morgen. 

Volgens de PvdA-bewindsman is het ,,tijd dat de PvdA een toontje lager gaat zingen'' en zouden de negen resterende PvdA-Kamerleden er goed aan doen zich te verenigen met GroenLinks. Plasterk zal zelf niet terugkeren in de Tweede Kamer.

,,In plaats van negatieve aandacht voor het verlies op links genereert het nieuwsgierige interesse en respect, net op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen'', aldus Plasterk in de Volkskrant. 

Plasterk ziet het liefst dat ook de SP zich bij GroenLinks aansluit zodat er op die manier een brede linkse partij kan ontstaan. 

Quote

Als er één moment is om dit proces in gang te zetten, is het nu

,,De belangrijkste conclusie van de verkiezingen is dat links als geheel enorm heeft verloren, twintig zetels, en dat links compleet verdeeld is'', schrijft Plasterk.  Volgens hem rest de linkse partijen daarom maar één ding: samenwerken. ,,Bij de formatie zouden de linkse partijen elkaar vast moeten houden, zodat er een vrij minimale rechtse meerderheidsregering (of minderheidsregering) komt rond de rechtse motorblokpartijen VVD, CDA en D66.'' 

Partijleider
Plasterk deed in 2012 nog een gooi naar het partijleiderschap. ,,Ik maak duidelijk dat ik de PvdA weer in het centrum van de macht wil helpen met een redelijk en links geluid'', zei hij destijds. Plasterk verloor de interne verkiezing toen van Diederik Samsom. 

,,Als er één moment is om dit proces in gang te zetten, is het nu'', zo sluit hij zijn brief af.