Plofkraak winkelcentrum Utrecht: ‘monsterknal’ was tot aan Zeist te horen

VIDEODe klap was tot in Kanaleneiland en zelfs tot in Zeist te horen. De schade aan woningen rondom het Smaragdplein in Utrecht was enorm na een plofkraak op een geldautomaat van de Rabobank in het winkelcentrum in Tolsteeg vannacht in Utrecht.

Volledig scherm
Politiemensen doen onderzoek bij de opgeblazen pinautomaat op het Smaragdplein. De gevel ligt eruit en de omgeving is bezaaid met glas. © Marnix Schmidt

In het appartementencomplex boven de winkels, aan de overkant op het Smaragdplein en aan de Aquamarijnlaan waren tientallen ruiten van huizen gesneuveld. De straat voor de geldautomaat lag bezaaid met glas en tientallen meters verderop lag een fiets die door de klap naar de overkant van de straat was geblazen. De gevel waarin de pinautomaat zat is volledig vernield. 

Op meer dan honderd meter van de explosie deed de politie vannacht nog onderzoek naar kleine schilfers die op straat waren achtergebleven. De Explosieven Opruimings Dienst (EOD) deed ook onderzoek in de straat. Het onderzoek ging vanochtend door. 

Rode scooter

Volledig scherm
Een enorme ravage na een plofkraak op een geldautomaat in het winkelcentrum Smaragdplein. © Koen Laureij

Rond twee uur werd vannacht geprobeerd de geldautomaat van de Rabobank aan het Smaragdplein leeg te roven door die op te blazen. Omwonenden zagen vlak na de enorme knal twee mannen op een donkerrode scooter wegrijden. Volgens een getuige was het daarna in Kanaleneiland erg onrustig en riepen mannen tegen elkaar dat de klus geklaard was en dat ze er vandoor gingen.

Nog tot diep in de nacht waren bewoners bezig de enorme puinhoop op te ruimen. Bij enkele huizen tegenover de bank waren verschillende bewoners rond vier uur vannacht nog bezig de glasscherven bij elkaar te vegen. Bij één woning was de ruit van de woonkamer volledig aan diggelen gegaan, bij de buren was een raam op de bovenverdieping gesneuveld. Een hond die in de woonkamer lag te slapen, kreeg de glasscherven over zich heen.

Luchtdruk

Een bewoonster van de appartementen boven de geldautomaat had nog nooit zo’n enorme explosie gehoord. ,,De luchtdruk was enorm. Ik heb hier al eerder een plofkraak meegemaakt bij de ING-bank, maar dit overtrof alles.’’

De politie is nog de hele nacht bezig geweest met onderzoek. Het winkelcentrum en de Aquamarijnlaan waren grotendeels afgesloten. De daders zijn nog niet gevonden. De gevel waarin de geldautomaat zat, is volledig vernield.