Volledig scherm
Het AZC in Hardenberg. © Alex Mulder

Plotselinge stijging asielaanvragen van Cubanen in Nederland

Er vroegen in 2017 31.327 mensen asiel aan in Nederland. Dat is ongeveer evenveel als een jaar eerder (31.642). Bijna de helft van het aantal asielzoekers bestond uit nareizende familieleden.

De meeste asielaanvragen kwamen vorig jaar van Syriërs (35 procent) en Eritreeërs (13 procent), zo blijkt uit de jaarcijfers die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vanavond bekend maakte. 

Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, kwamen er 58.880 vluchtelingen naar Nederland. Daarbij ging het vooral om zogenoemde 'eerste' asielaanvragen. Op het moment dat die vluchtelingen een verblijfsvergunning kregen, dienden veel van hen een aanvraag in om de rest van hun gezin vanuit oorlogsgebied naar Nederland te laten komen. Het effect van die aanvragen was in 2016 en 2017 te zien.

Cubanen

Het aantal asielzoekers dat een eerste asielaanvraag deed in Nederland daalde van 18.171 in 2016 naar 14.716. Wel opvallend, zo meldt de IND, is de plotselinge stijging in het aantal asielaanvragen van Cubanen: 256, vooral aan het einde van het jaar. De dienst heeft er nog geen verklaring waarom zij plotseling naar Nederland komen. Het gaat vooral om zogenoemde LHBT-aanvragen (op basis van seksuele geaardheid), veel van die Cubaanse aanvragen zijn afgewezen.