Volledig scherm
© Wikimedia

'Poepbank' kan de vraag niet aan en zoekt donoren

De Nederlandse Donor Feces Bank, makkelijker gezegd de 'poepbank',  is ruim een jaar open en is een succes. De bank die gezonde ontlasting inbrengt bij mensen die een darmbacterie hebben opgelopen, kan de vraag niet aan. Er zijn meer donoren nodig, die hun gezonde poep ter beschikking willen stellen.

Microbioloog Ed Kuijper is een van de oprichters van de Nederlandse Donor Feces Bank (NDFB) in het Leids Universitair Medisch Centrum. ,,Het begon als projectje", zegt Kuijper luchtig, ,,maar het is een meer dan groot succes. De vraag van patiënten is veel groter dan we hadden voorzien.''

De NDFB heeft als hoofddoel om mensen te helpen, die met de darmbacterie 'Clostridium difficile' zijn geïnfecteerd. Die bacterie grijpt vooral z'n kans bij mensen die een antibioticakuur hebben gehad. Nóg een keer antibiotica geven helpt bij slechts de helft van alle patiënten. ,,En de mensen bij wie het niet helpt komen in een vicieuze cirkel terecht. Zij hebben constant last van diarree", zegt Kuijper. 

Gezonde flora 

Door via een slangetje in de neus de verdunde 'gezonde poep' van een donor rechtstreeks naar de dunne darm van een patiënt te transporteren, is het probleem te verhelpen. ,,Je biedt dan in een keer een nieuwe gezonde flora aan", zegt Kuijper. De behandeling is een succes: meer dan 90 procent van de mensen met een Clostridium difficile-infectie is na twee 'poeptransplantaties' genezen. Het succes is zó groot dat er meer donoren nodig zijn dan de vijf die tot nu toe geschikt zijn bevonden.

Quote

We stellen hoge eisen aan de donoren

Microbioloog Ed Kuijper

,,We stellen hoge eisen aan de donoren. Aan hun leefgedrag, hun reisgedrag ook, het is allemaal te vinden op onze website", zegt Kuijper. ,,Slechts 2 tot 3 procent van de mensen die zich aanmelden, is geschikt. We zouden wat minder streng kunnen zijn, maar we hebben liever meer hoogwaardige donoren.''

Wie zich aanmeldt voor de klus, krijgt de nodige materialen om de eigen ontlasting kundig op te vangen. ,,De donoren die wij hebben zijn over het algemeen gemotiveerd en weten heel goed waarom ze het doen", zegt Kuijper.

  1. ‘Links tuig’ koestert de rechtsstaat
    PREMIUM
    De jaarwisseling

    ‘Links tuig’ koestert de rechts­staat

    Wat maakte 2018 memorabel? Een serie verhalen waarin we terugblikken en vooruitkijken aan de hand van de grote en kleine gebeurtenissen. Advocaat André Seebregts trad dit jaar naar voren als verdediger van Nederlandse jihadvrouwen die met hun kinderen vastzitten in Syrische kampen. Daarnaast staat hij één van de mannen bij, die verdacht wordt van het voorbereiden van een aanslag in Nederland. Het maakt hem niet populair.