Volledig scherm
PREMIUM
© Thinkstock

Poeptest moet gênant darmonderzoek voorkomen

Een nieuwe poeptest moet leiden tot 40 procent minder verwijzingen naar het ziekenhuis. Bij buikpijnklachten kunnen mensen via een thuistest zelf binnen een paar minuten achterhalen of deze onschuldig zijn of niet.

De proef wordt gehouden in twintig huisartsenpraktijken in de regio Ede. Bij succes wordt de test landelijk verspreid. Patiënten met terugkerende buikpijnklachten krijgen een pakketje mee naar huis, dat de ontlasting controleert op de aanwezigheid van bloed en ontstekingseiwitten. Is de test negatief, dan zijn hun klachten onschuldig. Is de test positief, dan is verder onderzoek nodig. De uitslag kan namelijk wijzen op poliepen, darmontstekingsziekten als Crohn of colitis ulcerosa, of zelfs darmkanker.

  1. Planbureau slaat terug na blunder energierekening: verkeerde cijfers geen probleem

    Planbureau slaat terug na blunder energiere­ke­ning: verkeerde cijfers geen probleem

    Dat er bij de doorrekening van de klimaatplannen is uitgegaan van achterhaalde cijfers, is geen probleem. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een verklaring op de website. Volgens de rekenmeesters maken de foute gegevens op de lange termijn tot 2030 nauwelijks verschil. Er wordt dan ook vastgehouden aan de oude energiecijfers voor de ramingen, zodat er geen 'verwarring en onrust’ ontstaat.