Volledig scherm
Op het negeren van een rood kruis, zoals hier op de A10/A8 veelvoudig gebeurde, staat een boete van 230 euro. © Politie

Politie bekeurt 56 bestuurders die rood kruis negeren na zwaar ongeluk

De politie in Amsterdam heeft gisteravond 56 bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders die een rood kruis negeerden, of over de vluchtstrook reden na een zwaar ongeluk. Volgens de politie gaat het om een ‘substantieel aantal bekeuringen’.

Bij de aanrijding op de verbindingsweg tussen de A10 en de A8 raakte een motorrijder gewond, en waren diverse andere voertuigen betrokken. De motorrijder moest naar het ziekenhuis worden vervoerd, waardoor op de plek van het ongeluk veel hulpdiensten aanwezig waren. Om die reden werd de weg eerst volledig, en daarna gedeeltelijk afgezet. 

Enkele automobilisten hadden daar geen boodschap aan, en besloten de afzetting te omzeilen, of het rode kruis te negeren. De politie is erg ontstemd over dit soort gedrag: ,,Automobilisten die een rood kruis negeren, of over de vluchtstrook rijden, brengen hiermee zowel de betrokkenen van het ongeluk, de politie, het ambulancepersoneel als de medewerkers van Rijkswaterstraat in gevaar.’’

In het uur na het ongeluk heeft de politie zeker 56 overtreders waargenomen. Al hun kentekens zijn geregistreerd, en de bestuurders kunnen binnen afzienbare tijd een boete of een proces verbaal verwachten. 

Voor het negeren van een rood kruis staat een boete van 230 euro. De hoogte van de bekeuring voor het rijden over een vluchtstrook wordt bepaald door het Openbaar Ministerie.