Volledig scherm
© politieteam Oosterscheldebekken

Politie bevrijdt honden uit snikhete aanhanger in Renesse

De politie heeft vanmiddag vier honden bevrijd uit een snikhete aanhanger. Agenten kwamen op een melding af dat de honden zaten opgesloten in een afgesloten thermoaanhanger op de Langereke in Renesse. 

De airco van de aanhanger stond echter niet aan. Het was zo warm geworden dat de honden bijna niet meer reageerden. Agenten koppelden de aanhanger van de auto af en reden snel naar een politiebureau, waar de dieren werden bevrijd uit hun benarde positie en een bak water kregen. Na enige tijd kwamen de eigenaren naar het bureau. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Ook in Hilversum was het raak. Daar hadden de bewoners van een flat een hond op het balkon achtergelaten, zonder dat het beest nog naar binnen kon. Een oplettende bewoner hield het beest in de gaten en zag dat zijn kop na anderhalf uur in de zon begon te hangen. Ze waarschuwde de hulpdiensten en niet veel later haalde de brandweer de hond van het balkon.

Waarschuwing

Bovenstaande situaties zijn geen uitzondering. Jaarlijks moeten tientallen honden uit auto's worden gered, terwijl er ongeveer tien sterven aan de gevolgen van oververhitting. Reden genoeg voor de Dierenbescherming om maatregelen te treffen.  In Soest staan inmiddels speciale waarschuwingsborden: 'Op slot, hond eruit'. Het bord is bedoeld om mensen op het hart te drukken hun trouwe viervoeters niet in een snikhete auto te laten zitten. 

De snel oplopende hitte kan al binnen een half uur dodelijk zijn voor de dieren, aldus de Dierenbescherming. De organisatie wil zo'n honderd exemplaren van het bord verspreid over heel Nederland plaatsen.

Wil je weten hoe je jouw huisdier wel op verantwoorde wijze door deze warme dagen krijgt? We zetten vijf tips op een rij.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement