Volledig scherm
© anp

Politie doet inval bij 55 growshops

AD MISDAADMETER 2015De politie heeft de afgelopen maand invallen gedaan bij 55 growshops. De klopjacht volgt op een wetswijziging die de voorbereidingshandelingen op wietteelt strafbaar stelt. Er werden groeilampen, koolstoffilters en kweektenten in beslag genomen.

Het AD vroeg de cijfers op bij de politie nu de nieuwe wet één maand van kracht is. De komende weken blijft de politie stevig inzetten op de aanpak van handelaren in materiaal die voor de wietteelt worden gebruikt.

De meeste invallen van de afgelopen weken vonden plaats in Brabant en Zeeland. Daar zijn 25 van de in totaal ongeveer 50 growshops gecontroleerd. In sommige bedrijfspanden heeft de politie vrachtwagenladingen vol kweekspullen in beslag genomen. Bij een handjevol growshops zijn ook hennepplanten of -stekjes aangetroffen.

Met het nieuwe wetsartikel 11a van de Opiumwet kan het Openbaar Ministerie ingrijpen voordat er daadwerkelijk hennep wordt geteeld. Wie doelbewust ventilatiesystemen, groeilampen, koolstoffilters of een elektrische installatie levert voor illegale hennepteelt, riskeert maximaal drie jaar gevangenisstraf.

Sommige growshopeigenaren waar een kleine hoeveelheid kweekmateriaal is aangetroffen, zijn er met een waarschuwing afgekomen. In tien gevallen zijn goederen in beslag genomen en heeft de politie proces verbaal opgemaakt. Zeker vier growshopeigenaren zijn gearresteerd.

Meerdere eigenaren hadden al eieren voor hun geld gekozen: de politie trof bij hen lege loodsen en bedrijfshallen aan. Andere growshops verruimen hun assortiment en gaan voortaan door het leven als tuincentrum.

De nieuwe growshopwet en de bijbehorende politieactie stuiten ook op kritiek. Derrick Bergman, voorzitter van de Vereniging Opheffing Cannabisverbod, meent dat de ontruimingen onrechtmatig zijn. ,,Growshops bedienen vooral de thuisteler, die het wettelijk toegestane aantal planten in huis heeft staan. De professionele wietkweker koopt zijn materialen echt niet in een growshop, maar rechtstreeks bij de groothandel. Het gaat om pure symboolwetgeving."

In het zuiden

Volledig scherm
© AD

De AD Misdaadmeter laat zien dat drugsproblematiek in het zuiden van het land onveranderd groot blijft. Behalve usual suspect Amsterdam voeren Limburgse en Brabantse gemeenten als Heerlen, Roermond, Maastricht, Breda, Tilburg en Roosendaal nog altijd de ranglijst aan.

,,Het zuiden is nog steeds een hennepschuur van Nederland," weet Caspar Hermans, directeur van de Taskforce Brabant Zeeland. ,,Het gaat om een geroutineerde bedrijfstak. Die trek je niet even achterover."

Toch is Hermans enthousiast over de koers die Brabant en Zeeland ruim 1 jaar geleden hebben ingeslagen met als doel de criminele industrie te verstoren en figuren op te pakken die zich onaantastbaar wanen. Via de Taskforce werken politie en justitie nauw samen met gemeenten en de Belastingdienst. ,,We koppelen bestuurlijke informatie aan politie-informatie. Wekelijks houden we 'klapdagen'. Dan trekken we gezamenlijk op om een hennepplantage of drugslab te ontmantelen."

Kijk hier voor meer informatie over de AD Misdaadmeter 2015.

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.