Volledig scherm
© ANP

'Politie doet weinig met aangifte online-oplichting'

Mensen die via internet een product hebben gekocht maar dat niet hebben ontvangen, krijgen bijna nooit hun geld terug. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen waaraan 1700 gedupeerden meededen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude. De meeste fraude vond plaats in de categorieën ‘tickets en kaartjes’, ‘(spel)computers en software’ en ‘kleding en accessoires’. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van meer dan 100 euro en werd de aankoop via Marktplaats gedaan. 

Van de mensen die tevergeefs moesten wachten op een besteld product, zegt ruim 9 op de 10 hun geld definitief kwijt te zijn. De gedupeerden zijn vooral ontevreden over de afhandeling van hun aangifte door de politie. Veel deelnemers aan het publieksonderzoek doen wel aangifte, maar dit levert bijna nooit iets op.

Onvoldoende capaciteit

Een groot deel van de gedupeerden kreeg te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn of dat het bedrag te laag was voordat de politie er iets mee doet. Anderen kregen het bericht dat er geen onderzoek wordt gestart, omdat de aangifte ‘niet voldoet aan de voorwaarden’ of omdat er ‘onvoldoende capaciteit’ is. 

De politie bevestigt tegen de NOS dat lang niet alle aangiften leiden tot een onderzoek en dat er pas een onderzoekt wordt gestart wanneer er meerdere aangiften tegen een persoon of bedrijf binnenkomen. Vorig jaar leidde 1 op de 5 aangiften tot een strafrechtelijk onderzoek. Er werden 346 onderzoeken gestart, 500 verdachten geïdentificeerd en 1700 bankrekeningen geblokkeerd.