Volledig scherm
© ANP

'Politie doet weinig met aangifte online-oplichting'

Mensen die via internet een product hebben gekocht maar dat niet hebben ontvangen, krijgen bijna nooit hun geld terug. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen waaraan 1700 gedupeerden meededen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude. De meeste fraude vond plaats in de categorieën ‘tickets en kaartjes’, ‘(spel)computers en software’ en ‘kleding en accessoires’. In ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van meer dan 100 euro en werd de aankoop via Marktplaats gedaan. 

Van de mensen die tevergeefs moesten wachten op een besteld product, zegt ruim 9 op de 10 hun geld definitief kwijt te zijn. De gedupeerden zijn vooral ontevreden over de afhandeling van hun aangifte door de politie. Veel deelnemers aan het publieksonderzoek doen wel aangifte, maar dit levert bijna nooit iets op.

Onvoldoende capaciteit

Een groot deel van de gedupeerden kreeg te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn of dat het bedrag te laag was voordat de politie er iets mee doet. Anderen kregen het bericht dat er geen onderzoek wordt gestart, omdat de aangifte ‘niet voldoet aan de voorwaarden’ of omdat er ‘onvoldoende capaciteit’ is. 

De politie bevestigt tegen de NOS dat lang niet alle aangiften leiden tot een onderzoek en dat er pas een onderzoekt wordt gestart wanneer er meerdere aangiften tegen een persoon of bedrijf binnenkomen. Vorig jaar leidde 1 op de 5 aangiften tot een strafrechtelijk onderzoek. Er werden 346 onderzoeken gestart, 500 verdachten geïdentificeerd en 1700 bankrekeningen geblokkeerd.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.