Volledig scherm
Een explosie bij een woning aan de Golfoploop in Urk heeft flinke schade opgeleverd © ANP

Politie dreigt foto verdachte van vuurwerkexplosie bij woning Urk vrij te geven

Politie en justitie roepen een tweede verdachte van de explosie bij de woning van een gezin in Urk op zich snel te melden. Als hij dat woensdag voor 9.00 uur niet heeft gedaan, wordt er een foto van hem vrijgegeven en wordt zijn naam bekendgemaakt, aldus de politie. In deze zaak is al een 28-jarige man uit Urk aangehouden.

Zondag 3 november werd in een huis aan de Golfoploop in Urk een explosief naar binnen gegooid. De politie denkt dat de daders zich vergist hebben in het huis en dat de aanslag eigenlijk was gericht tegen een echtpaar dat 2 november aan de politie doorgaf dat er mogelijk illegaal vuurwerk in dozen in een auto zat. De ontploffing werd volgens de politie vermoedelijk veroorzaakt door een vuurwerkbom.

De explosie veroorzaakte een enorme ravage, met name bij de entree van de woning. De voordeur lag in stukken verspreid voor het huis en ook een aantal dakpannen was losgekomen door de klap. Binnen viel onder andere een tussenmuur om en werd de deur naar de woonkamer uit z’n scharnieren geblazen. Ook de trap raakte beschadigd. Volgens de politie raakte niemand gewond.

Poging tot moord of doodslag

De 28-jarige man die in december is aangehouden wordt verdacht van betrokkenheid bij het afsteken van de vermoedelijke vuurwerkbom en blijft nog minimaal 90 dagen vastzitten, besloot de rechter-commissaris eerder. Hem wordt poging tot moord of doodslag ten laste gelegd voor het tot ontploffing laten brengen van een explosief.

Volledig scherm
De ravage na de explosie bij de woning in Urk is enorm © Politie Noordoostpolder/Urk
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.