De politie doet in Den Bosch onderzoek op de plek waar de 19-jarige Zweedse vrouw is doodgestoken.
Volledig scherm
De politie doet in Den Bosch onderzoek op de plek waar de 19-jarige Zweedse vrouw is doodgestoken. © anp

Politie erkent fout bij moord

De politie in Den Bosch geeft toe niets te hebben gedaan met de aangifte van een 19-jarige Zweedse vrouw die ernstig werd bedreigd door haar ex-vriend. De aangifte belandde op een stapel, meldt het AD. De vrouw is nu dood. Minister Ivo Opstelten eiste vrijdag opheldering.

De Zweedse Saga Backman werd dinsdag doodgestoken in de brandgang achter haar huis. De dader stond haar volgens buurtbewoners op te wachten. Een ooggetuige belde meteen 112, maar hulp kwam voor de havo-scholiere te laat. Ze overleed korte tijd later.

Haar ex-vriend is diezelfde avond in zijn woonplaats Utrecht gearresteerd.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie noemt de zaak vreselijk. Hij wil dat de politie onderzoek doet naar de gang van zaken. Backman deed namelijk in augustus al aangifte omdat ze serieus werd bedreigd door haar ex, volgens vrienden ook met de dood. Maar de politie liet de zaak liggen.

'Procedure gevolgd'
'Met de wetenschap van nu hadden we het anders gedaan', zegt woordvoerder Eric Passchier van de politie Oost-Brabant. 'We hebben gewoon de procedure gevolgd. Jammer genoeg liggen er meer zaken op de stapel die een even hoge prioriteit hebben. Denk aan overvallen met fors geweld en zware mishandelingen.'

Politiewoordvoerder Passchier durft niet te zeggen of de ex-vriend meteen zou zijn opgepakt als de aangifte in behandeling zou zijn genomen. 'Maar doorgaans is een aanhouding wel gebruikelijk in soortgelijke zaken waarbij forse bedreigingen worden geuit.'

Lees meer over deze zaak vandaag in het AD.