Politie gaat fors meer flitsen: kijk hier waar

De politie bekeurt na twee rustige jaren weer volop onaangekondigd hardrijders. Vooral op wegen waar veel ongelukken gebeuren en vaak te hard wordt gereden, komen meer mobiele snelheidscontroles.

Mobiele flitscontrole langs de A20.
Volledig scherm
Mobiele flitscontrole langs de A20.

Van de 3,2 miljoen bekeuringen die de afgelopen twee jaar werden uitgedeeld na mobiele flitscontroles, plofte bijna de helft (1,5 miljoen) telkens in de eerste vier maanden op de mat. Door cao-acties in 2015 en softwareproblemen in 2016 deelde de politie in de laatste acht maanden van die jaren veel minder boetes uit na flitsacties. ,,Maar daar komt nu verandering in'', waarschuwt landelijk projectmanager infrastructuur van de politie Egbert-Jan van Hasselt. ,,Ik verwacht dat het aantal mobiele controles dit jaar hoger is dan de afgelopen jaren.''

Van januari tot mei 2017 is al een recordaantal van bijna 8.000 mobiele flitsers gesignaleerd, bijna 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit alle meldingen die sinds 2016 zijn ontvangen bij Flitsmeister. Deze app met verkeersinformatie waarschuwt een miljoen gebruikers voor flitsers, trajectcontroles en files.

Hotspot

Uit analyse van alle meldingen blijkt de A13 tussen Rotterdam en Den Haag dé flitshotspot van Nederland. Met slechts 16,7 kilometer weg en 850 mobiele flitsers sinds 2016 heeft de A13 de hoogste flitsdichtheid. Ook op de A29 staan rond de Heinenoordtunnel vaak flitsers (263 meldingen). Een andere opvallende weg is de A4 ter hoogte van Rijswijk en tot Schiedam, met 260 meldingen.

Bekijk op deze interactieve kaart met data van Flitsmeister waar in jouw buurt de politie vaak staat te controleren op snelheid: 

Voor het bepalen van de locaties maakt de politie gebruik van ongevallencijfers en gegevens van navigatiediensten, waaruit blijkt op welke plekken automobilisten vaak te hard rijden.  ,,Dankzij flitsers zien we de gemiddelde snelheid en het aantal ongelukken afnemen'', betoogt Van Hasselt. ,,Op een ‘nieuwe’ plek flitsen we in eerste instantie heel veel.'' Als mensen eenmaal weten dat daar veel wordt geflitst, keert de politie incidenteel terug om blijvend effect te houden.

Staatskas

In de eerste vier maanden van dit jaar hebben mobiele controles tot 640.000 bekeuringen geleid, variërend van enkele tientjes tot vierhonderd euro. De politie verzekert dat dit niets te maken heeft met het halen van targets of het spekken van de staatskas. ,,Geld interesseert ons geen klap'', zegt senior adviseur van de korpsleiding Jord  Koppejan stellig. ,,Het gaat echt om de verkeersveiligheid en het terugbrengen van de gemiddelde snelheid.” 

Elke dag gaat de politie ongeveer zestig keer langs de deur om in een slechtnieuwsgesprek toe te lichten dat een partner of familielid ernstig gewond in het ziekenhuis ligt na een verkeersongeval, twee keer daarvan is de betrokkene overleden.

De A13 tussen Rotterdam en Den Haag is de snelweg met de hoogste flitsdichtheid van Nederland. Flitsmeldingen op de A13 uitgelicht in rood.
Volledig scherm
De A13 tussen Rotterdam en Den Haag is de snelweg met de hoogste flitsdichtheid van Nederland. Flitsmeldingen op de A13 uitgelicht in rood. © Flitsmeister
Er is geen provinciale weg met zoveel flitsmeldingen per kilometer als de N11 tussen Bodegraven en Leiden. Flitsmeldingen uitgelicht in oranje.
Volledig scherm
Er is geen provinciale weg met zoveel flitsmeldingen per kilometer als de N11 tussen Bodegraven en Leiden. Flitsmeldingen uitgelicht in oranje. © Flitsmeister
In vrijwel heel Nederland wordt regelmatig geflitst. In deze landkaart staan alle meldingen in Flitsmeister sinds 2016 afgebeeld. Kleuren corresponderen met snelwegen en provinciale wegen.
Volledig scherm
In vrijwel heel Nederland wordt regelmatig geflitst. In deze landkaart staan alle meldingen in Flitsmeister sinds 2016 afgebeeld. Kleuren corresponderen met snelwegen en provinciale wegen. © Flitsmeister