Liesbeth Huyzer en Martin Sitalsing, chef Midden Nederland
Volledig scherm
Liesbeth Huyzer en Martin Sitalsing, chef Midden Nederland © ANP / Jan Boeve

Politie gaat racisme en discriminatie strenger bestraffen: ‘Moet altijd consequenties hebben’

De politie gaat racisme en discriminatie binnen de eigen gelederen strenger aanpakken. Er volgt voortaan sowieso een sanctie en mogelijk ontslag als politiemensen een dergelijke overtreding begaan, zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer in NRC.

20 reacties

 • van de Water

  2 maanden geleden
  Dit is een heikel onderwerp, waarbij je blijkbaar niet ontkomt aan zelfcensuur, dit zou 'Het Nieuwe Normaal' van Rutte kunnen zijn, maar dat zal helaas wel niet. De sterke arm der wet, zo heette de politie vroeger wel. Ze zijn zeker niet alom geliefd. De groep die discriminatie het meeste ondervindt, dat zijn volgens mij Marokkaanse jongeren. Deze groep is letterlijk onze nationale zondebok. Ik zag laatst nog een jongen op een ruwe manier in de boeien geslagen worden toen ik bij een kapper was.
 • van de Water

  2 maanden geleden
  Lavy Lavenir, als agenten elkaar discrimineren - lees elkaar onfair behandelen, benadelen - dan doen ze dat uiteraard ook naar vreemden buiten de politie. Collega's of de mensen voor wie ze werken, de maatschappij als geheel, als je het onder elkaar al doet, discrimineren, en dus het in stand houden en bevestigen van vooroordelen, dan doe je dat ook naar buiten toe. Je collega's zullen reageren op aanmerkingen, tenzij ze getalsmatig in de minderheid zijn natuurlijk. Deze verandering kost tijd.P.
 • Coby Verbeek bc.

  2 maanden geleden
  Ale mensen zijn gelijk, er is geen plaats voor racisme en discriminatie op GEEN enkel vlak. Inclusie dwz VN Verdrag rechten van en voor iedere mens... met of zonder zichtbare en onzichtbare beperking.
 • I. Marques

  2 maanden geleden
  Alleen al de overtuiging dat criminaliteit gerelateerd is aan huidskleur..zegt genoeg...
 • FJ Noordam

  2 maanden geleden
  Even opletten dat er ook misbruik van de discriminatie hype voorkomt. Als Nederlander heb ik b.v. op de Surinaamse Zinniaschool gezeten en heb daarbij een dikke multiculturele basis gehad. Genoeg om b.v. een Surinaams Islamtische chef, bij mijn laatste baan, te helpen om een deadline te halen en andere klusjes te vereenvoudigen voor een besparing van 2m in beraamde arbeidstijdskosten. Maar, mensen die mij niet kennen, zien alleen mijn huidskleur en stereotyperen hierop.