Volledig scherm
De politie gaat in het hele land werken met het CAS (Criminaliteits Anticipatie Systeem) om onder meer woninginbraken en straatroven te voorspellen. © AD

Politie gaat voorspellen waar crimineel zal gaan toeslaan

De politie wil vanaf volgend jaar in heel Nederland criminaliteit voorspellen. Nu werken al 94 van de 168 politiebasisteams met een computersysteem dat kan inschatten waar woninginbraken en straatroven zullen plaatsvinden.

Quote

De kans op een inbraak is groot op plekken waar de afgelopen weken ook al is ingebroken

projectleider René Melchers van de politie

Het klinkt als sciencefiction, maar toch gebeurt het al echt: de politie bedenkt van tevoren waar ingebroken gaat worden. Het Criminaliteits Anticipatie Systeem (CAS) van de politie maakt digitale kaarten waarop te zien is in welke gebieden een inbreker of straatrover waarschijnlijk zal toeslaan.

Dat systeem wordt al in een groot deel van het land gebruikt. Na een proef in Den Haag, Hoorn, Enschede en Groningen heeft de politietop besloten om CAS landelijk in te voeren, zo maakte de politie vandaag bekend. ,,Dit is geen kristallen bol, we kunnen niet alle woninginbraken voorspellen”, zegt projectleider René Melchers. ,,Maar wél een groot deel.”

Dat gebeurt met behulp van data en statistieken, zoals gegevens van het CBS en misdaadcijfers van de politie. ,,De kans op een inbraak is groot op plekken waar de afgelopen weken ook al is ingebroken”, zegt Melchers. ,,Verder weten we ook waar bekende daders wonen. In die omgeving zien we meer delicten, wat een indicatie kan zijn dat daders graag toeslaan in hun eigen buurt.”

Vakjes van 125 bij 125 meter
Elke week krijgen de basisteams van de politie een nieuwe kaart met daarop de gebieden waar criminaliteit wordt verwacht. Het systeem laat op een rasterkaart van Nederland – in vakjes van 125 bij 125 meter – zien op welke plaatsen en op welk momenten de kans het grootst is dat misdrijven plaatsvinden.

In Amsterdam blijken die voorspellingen redelijk te kloppen: zo’n 20 procent van de voorspelde inbraken vindt ook daadwerkelijk in dat vakje plaats. En een veel groter percentage vindt plaats in de buurt van het voorspelde vakje. ,,Daar kunnen we dus op anticiperen, door bijvoorbeeld meer te surveilleren in de buurt en op de tijdstippen waar en wanneer we een misdrijf verwachten”, aldus Melchers.

Criminaliteit daalt niet
Uit een evaluatie van de proef blijkt dat er nog geen bewijs is dat de criminaliteit daalt dankzij de voorspellingen. ,,Dat lijkt misschien een beetje tegenvallend, maar toch hebben we veel aan dit onderzoek”, zegt Bas Mali van de Politieacademie. ,,Bijvoorbeeld omdat we nu beter aan de slag kunnen met het verklaren waarom op een bepaalde plek veel wordt ingebroken.” Volgens Mali moet de politie de mogelijkheden van het systeem nog meer benutten, om zo criminaliteit te voorkomen. Dat zou kunnen door de voorspellingen aan te vullen met lokale kennis van wijkagenten.

poll

Welk team kies jij?

Welk team kies jij?

  • Friet (41%)
  • Patat (59%)
41793 stemmen