Politie Groningen verricht nieuwe aanhoudingen na uit de hand gelopen boerenprotest

De politie in Groningen heeft, naar aanleiding van de incidenten rond het boerenprotest van gisteren, twee nieuwe aanhoudingen verricht. Het gaat daarbij om een boer die tegen de deur van het provinciehuis aanreed en de bijrijder van een boze boer die met zijn tractor door meerdere hekken reed en daarmee omstanders in gevaar bracht. Die bestuurder is nog niet aangehouden. In totaal zitten nu drie personen vast.

Boze boeren protesteerden gisterenmiddag in Groningen tegen het stikstofbesluit. Een van de betogende agrariërs reed met zijn tractor op een tweetal plekken op de Vismarkt de afzetting omver. Fietsers en voetgangers moesten zichzelf in veiligheid brengen. De hekken vlogen in het rond en een aantal belandde op het fietspad. Een fietser kreeg een hek bijna tegen zich aan.

Bij het gemeentehuis probeerde een andere boer met zijn trekker de voordeur van het provinciehuis eruit te rijden. Daarbij ontstond schade aan de deur, zo is op de videobeelden te zien. Een aantal boeren stormde toen de deur open was het gebouw binnen. Bij een confrontatie met de politie is binnen in het pand een gewonde gevallen nadat hij klappen met een wapenstok kreeg.

‘Dit gaat te ver’

,,Het openbreken van de deur van het provinciehuis in Groningen gaat te ver’’, verklaarde de politie. Na het incident werd de mobiele eenheid opgeroepen om het protest verder in goede banen te leiden. In de omgeving van het provinciehuis werd een 18-jarige actievoerder uit de gemeente Westerkwartier gearresteerd die met een tractor zou zijn ingereden op een van de politiepaarden. 

De boer die met zijn tractor de deur van het provinciehuis forceerde, blijkt een 39-jarige man uit Midden-Groningen te zijn, aldus de politie na zijn aanhouding. Voorafgaand aan het inbeuken van de deuren riep de bestuurder: ,,Dat besluit gaat vandaag van tafel. Als er straks niets uit het overleg komt, rijd ik mijn trekker nog 2 meter naar voren. Dan gaan de deuren eruit’,, schrijft RTV Noord.

Bij de protesten in Den Haag zou hij ook de ‘frontlinie’ hebben gekozen en met zijn tractor door het hekwerk zijn gereden. ‘Ik heb een eer hoog te houden’, lachte hij gisteren. Een 30-jarige man uit de gemeente Tynaarlo is vandaag ook aangehouden. Het gaat daarbij om de bijrijder van de trekker die de hekken op de Vismarkt omver reed. De bestuurder zelf is nog niet aangehouden, omdat het onderzoek naar diens identiteit nog loopt. De aanhoudingen zijn verricht op verdenking van openlijke geweldpleging.

Volledig scherm
Boeren duwden de deur van het provinciehuis er met een tractor uit en gingen het gebouw binnen. © ANP

‘Stoppen, stoppen!’

De organisator van het boerenprotest op het Haagse Malieveld, Arjen Schuiling, zat als bijrijder op de trekker die de hekken omver reed. En is nu dus aangehouden. Hij betuigde gisterenavond spijt dat het zover kwam. ,,Dit had nooit zo gemoeten. Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen’’, liet hij in reactie weten. Schuiling gaf aan de bestuurder nog tot kalmte hebben gemaand. ‘Stoppen! Stoppen!’, schreeuwde hij naar eigen zeggen. Tevergeefs.

Landbouwminister Schouten noemde het geweld van de protesterende boeren in Groningen ‘onacceptabel’. Boeren hebben volgens haar het recht om te demonstreren maar dan moeten zij zich wel aan de wet houden. ,,Geweld kan nooit een oplossing zijn. We moeten met elkaar in gesprek blijven’’, aldus Schouten. Ook het Groningse provinciebestuur veroordeelt het geweld van de boeren.

GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren in de Groninger gemeenteraad hebben een extra debat aangevraagd naar aanleiding van het uit de hand gelopen boerenprotest, meldt Dagblad van het Noorden. De partijen willen vooral weten wat de gemeente Groningen achter de schermen heeft afgesproken met de boeren en waarom er op bepaalde momenten niet is ingegrepen door de politie. Ook is de vraag wie de schade gaat betalen.

Boerenprotest Limburg

Een boerenprotest in Limburg, waarbij enkele honderden boeren, deels per tractor, naar Maastricht togen, is vandaag in gemoedelijke sfeer verlopen. De provincie Limburg houdt in grote lijnen vast aan de nieuwe beleidsregels rond stikstof, omdat alleen op die manier nog vergunningen kunnen worden afgegeven.

Wel doet de provincie op drie onderdelen concessies aan de boeren, zei de Limburgse CDA-gedeputeerde Ger Koopmans. Die gaan vooral over fosfaatrechten, uitbreiding van boerenbedrijven en beheer van natuurgebieden. De provincie houdt de deur wijd open voor verder overleg met de boeren, liet hij weten.

Volledig scherm
Boeren tijdens de protestactie tegen het stikstofbesluit bij het provinciehuis van Groningen. © ANP