Volledig scherm
Max Verstappen met een fan © AFP

Politie in problemen door prins Harry, Duncan Laurence en Max Verstappen

Een stuwmeer aan evenementen in het voorjaar van 2020, zoals het Songfestival, de Formule 1 en de Invictus Games, stelt de politie voor grote problemen. Om politie-inzet te garanderen, mogen agenten beperkt op voorjaarsvakantie.

Agenten die in het voorjaar van 2020 vrij willen nemen, moeten dat van de korpsleiding nu al aangeven. Voor 15 december krijgen ze te horen of het verlof wordt toegekend. Die maatregel is genomen vanwege een groot aantal evenementen dat tussen 18 april en 18 mei op de agenda staat.

Een greep uit de grote gebeurtenissen in die periode: het Songfestival in Rotterdam, waar duizenden bezoekers en vertegenwoordigers van de media op afkomen. In Den Haag vinden de Invictus Games plaats, de door Prins Harry geïnitieerde paralympische wedstrijden voor militairen en veteranen. En in Zandvoort wordt voor het eerst sinds 1985 weer een Grand Prix verreden.

Quote

Het kan niet meer allemaal tegelijk. De tijd van én én is voorbij

Rob den Besten, Centrale Ondernemingsraad Politie

In dezelfde weken staat er een rits reguliere evenementen op het programma, zoals Bevrijdingsdag, de bekerfinale voetbal en Koningsdag. Bij al deze evenementen is grootschalige politiebegeleiding nodig.

De politie kan nu al nauwelijks haar taken vervullen, omdat er aan alle kanten aan de politieteams getrokken wordt. Zo moeten regionale eenheden tientallen politiemensen inleveren voor het bewaken en beveiligen van bedreigde personen, zoals de families van kroongetuigen. ,,Het kan niet meer allemaal tegelijk”, zegt voorzitter Rob den Besten van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie. ,,Als je als gezag grote evenementen binnenhaalt, zul je keuzes moeten maken. De tijd van én én is voorbij.”

Ongezonde werkdruk

Volgens de COR worden op sommige plaatsen in het land opleidingen en cursussen voor agenten geschrapt om de diensten rond te krijgen. Ook dat mag niet gebeuren, zegt Den Besten, die spreekt van een ongezonde werkdruk voor politieagenten. ,,Voor al het werk dat Nederland van ons verwacht, hebben we te weinig mensen. Het lijkt op klagen, maar in veel teams gaat het gewoon niet meer. De oplossing is: meer mensen of minder werk. Natuurlijk krijgen we er wat mensen bij, maar die moeten we eerst nog opleiden. Belangrijk is ook dat we de veiligheid van onze eigen mensen niet vergeten. Er moet een minimaal aantal politieagenten aanwezig zijn, altijd en overal.”

De COR pleit bij deze nationale evenementen voor politie-inzet uit het hele land, zodat de pijn zo goed mogelijk wordt verdeeld. De korpsleiding probeert agenten die niet op verlof kunnen te helpen met een inzetbrief. Daarmee kunnen agenten met kinderen mogelijk buiten de vakanties om met vakantie.