Volledig scherm
De A13 tussen Rotterdam en Den Haag. © anp

Politie jaagt op criminelen op 'boevensnelweg' A13

De politie voert uitgebreide controles uit langs de A13 tussen Rotterdam en Rijswijk, met als doel om criminelen op te sporen. Tijdens 30 verschillende controles in 24 weken tijd zijn al honderden boeven tegen de lamp gelopen. Dat meldt het AD.

De politie koos voor de A13 omdat die twee grote steden met veel criminaliteit, Rotterdam en Den Haag, met elkaar verbindt. Bovendien gaan misdadigers vaak op drukke tijdstippen de weg op om op te gaan in de massa, stelt de politie. Daarom besloot het KLPD tot een uniek project met intensieve controles langs de A13, zo bevestigt het korps.

'Geheim' project: 30 keer langs de week in 24 weken tijd
In 24 weken tijd stonden agenten dertig keer langs de weg met een flitscamera en een apparaat dat kentekens checkt. Dat apparaat herkent de kentekens van geregistreerde criminelen en van gestolen auto's. Per controle sloeg de camera die de kentekens controleert, meer dan tien keer alarm. In totaal werden ruim 350 criminelen van de weg geplukt.

De politie behaalde daarbij naar eigen zeggen grote en kleine successen. Zo werden mensen opgepakt die meer dan honderdduizend euro belastingschuld hadden, en werden negen mensen gepakt die in gestolen auto's rondreden. Wat de totale opbrengst is, heeft de politie nog niet berekend.

De politie is toch al niet scheutig met informatie, omdat zij het project het liefst geheim had willen houden. Woordvoerder Frans Zuiderhoek tegen het AD: 'De kans is reëel dat boeven, nu dit bekend wordt, de snelweg mijden en binnendoor naar Den Haag of Amsterdam gaan. Het is en blijft een kat-en-muisspel tussen misdadigers en de politie.'

Ophef over 'flitsen' tijdens files
De controles bleken ook een groot nadeel te hebben. Want de opstelling van de dubbele camera langs de A13 leidde liefst vijf keer tot lange files, doordat automobilisten massaal op de rem trapten uit angst voor een snelheidsboete. Vorige week leidde dat al tot ophef: de Verkeers Informatie Dienst (VID) begreep niet dat de politie snelheidscontroles hield tijdens de spits, waar je toch al niet te hard kunt rijden. Nu erkent de politie dat de controles er met een ander doel stonden.

Toch stond ook de flitscamera niet voor niets bij de controle, stelt Zuiderhoek. 'Het zijn, zo heeft de ervaring ons geleerd, juist criminelen die na de spits en de files met extreme snelheden van 180 kilometer per uur over de snelweg razen.'

De politie zegt door te gaan met de speciale controles, ook al ligt hun geheim nu op straat. Of ook op andere snelwegen in het land de jacht op criminelen wordt geopend, is niet bekend.