Politie krijgt bijna 100 miljoen om werkdruk te verlagen

VIDEODe politie krijgt er  91 miljoen euro bij om de werkdruk te verlagen. Bovenop de eerder aangekondigde 58 miljoen trekt minister Ferd Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid daar nog eens 33 miljoen voor uit, maakte hij vanmiddag bekend.

Binnen de politie wordt steen en been geklaagd over de werkdruk. Vandaag deden agenten hun verhaal in deze krant.  Met de toegezegde 91 miljoen euro kunnen de politieteams in de regio de ergste problemen oplossen, stelt Grapperhaus. ,,Het is hard nodig nieuwe politiemensen te werven en de gevolgen van vergrijzing van het korps op te vangen. Deze extra 91 miljoen euro voor inzetbaarheid gaat daar een wezenlijk verschil in maken. Zo werken we aan een verantwoorde versterking van de politie.”

Het geld kan ingezet worden voor bijvoorbeeld overuren of externe inhuur voor administratieve taken zodat agenten vrijgespeeld worden voor politiewerk, schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Hij onderstreept nog eens dat er 1100 extra agenten bijkomen en er de komende jaren ruim 17.000 worden opgeleid.  Eind oktober kregen de agenten al een nieuwe CAO, waarin ze er financieel flink op vooruit gaan. 

Grapperhaus denkt dat met het extra geld en de nieuwe CAO het bestaan van politieman of -vrouw weer aantrekkelijk gemaakt is. Daarom mikt hij ook op het aantrekken van zij-instromers. ,,Ik merk dat mensen van buiten heel enthousiast zijn over werken bij de politie. Mede dankzij de nieuwe CAO hebben we ze nu meer te bieden, ook als het gaat om het maken van een carrière.”

Grootste bedrag

Vooral de politie-eenheden in het zuiden van het land en de steden Rotterdam en Den Haag profiteren van de vrijgevigheid van de minister. Zij gaan er relatief met het grootste bedrag vandoor. Brabant, Limburg en Zeeland krijgen samen zo'n 20 miljoen euro, onder meer voor de bestrijding van de syntethische drugsproblematiek. 

Rotterdam en Den Haag ontvangen beide bijna 8 miljoen euro extra, vanwege het grote aantal aspirant-agenten dat in die steden actief is. Amsterdam krijgt een stukje minder toebedeeld: 5,9 miljoen euro.

Voor de volledigheid: Noord-Nederland kan 4,4 miljoen extra tegemoet zien, de grote regio Oost-Nederland 7,8 miljoen, Midden-Nederland 5,4 miljoen en Noord-Holland 3,9 miljoen. Grapperhaus stelt dat het verdelen van de miljoenen over de regio's ‘in heel goed overleg’ is gegaan. ,,Al zal er altijd wel een stad zijn waarvan de burgemeester wat minder tevreden is.”

Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP
Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus (CDA), minister van Justitie en Veiligheid, in gesprek met een politie agent. © Guus Schoonewille
  1. Nederlandse vriendengroep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatracers behandeld!’

    Nederland­se vrienden­groep woest op Duitse politie: 'Als criminele straatra­cers behandeld!’

    Een Nederlandse vriendengroep bestaande uit twaalf mannen is gisteren in Duitsland aangehouden op verdenking van deelname aan een illegale straatrace en het in gevaar brengen van een jonge voetganger, meldt de Duitse politie. De Nederlandse autoliefhebbers, die op weg waren naar Oostenrijk, ontkennen de beschuldigingen en laten een advocaat naar de zaak kijken. ,,We zijn als een stelletje criminele straatracers behandeld!”, briest een van de deelnemers tegen deze nieuwssite.
  2. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”