Volledig scherm
© ANP XTRA

Politie krijgt steeds vaker beelden privécamera

videoDe bewakingscamera rukt op. De politie kan nu een beroep doen op bijna 200.000 vrijwillig aangemelde privécamera’s. Politievakbonden willen een verplicht register, zoals in België.

Volledig scherm
De politie kan beelden opvragen van een groeiend aantal particuliere- en bedrijfscamera's. © BJD

Nederlanders kiezen steeds vaker voor camerabewaking van huis en haard: webwinkel Bol.com ziet dit jaar een verdubbeling van de verkoopcijfers, online shop CoolBlue merkt dat mensen steeds geavanceerdere en kostbare sets kopen ‘met twee of meer camera’s’. In totaal telt Nederland naar schatting anderhalf miljoen bedrijfs- en privécamera’s.

Bij het politieproject Camera in Beeld verdubbelde het aantal geregistreerde camera’s rap, van 100.000 in oktober 2016 naar bijna 200.000 nu, slechts twintig maanden later. Particulieren en bedrijven kunnen hun camera’s vrijwillig aanmelden bij de politie. Na een inbraak, beroving of overval in de buurt kunnen agenten en rechercheurs snel de beelden opvragen.

,,Die beelden spelen steeds vaker een belangrijke rol bij de opsporing'', zegt een woordvoerster van de Nationale Politie. Gemiddeld maar liefst honderd keer per dag checkt de politie kenmerken –zoals gezichtspunt en locatie- van specifieke camera’s uit het register.

Quote

Camerabeel­den spelen steeds vaker een belangrij­ke rol bij de opsporing

Woordvoerster Politie

De digitale ogen zijn welkome hulpmiddelen in tijden van politieschaarste. Er wordt niet bijgehouden hoe vaak aangeleverde beelden doorslaggevend zijn, maar succesverhalen zijn er onder meer over de aanhouding van moordverdachten, het oppakken van overvallers en aanranders. ,,We zien in één oogopslag of ergens een camera hangt. Dat levert enorme tijdwinst op'', zegt de woordvoerster.

Nederlandse politiebonden hopen daarom dat het verplicht wordt om camera’s aan te melden bij de overheid, zoals deze maand in België gebeurde. Iedereen die daar nu een camera installeert, moet deze aanmelden bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.


(tekst loopt door onder de foto)

Volledig scherm
Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond wil dat alle bewakingscamera's in een register komen. © anp

Als dat in Nederland ook gebeurt, zou het register nog eens honderdduizenden extra camera’s tellen, is de verwachting. ,,Dat helpt ons enorm'', zegt voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politie Bond (NPB). ,,Als je het eerste uur na een misdrijf – het gouden uurtje - weet waar beelden zijn, maakt dat het recherchewerk een stuk eenvoudiger.'' Ook politievakbond ACP is voor: ,,Heel vaak weten we nu niet of er wel camera’s zijn'', zegt voorzitter Gerrit van de Kamp.

Privacyprobleem

Quote

Als je elke camera in Nederland wil controle­ren, moet je een privacypo­li­tie van 10.000 man optuigen

Hoogleraar Gerrit-Jan Zwenne

Experts en privacywaakhonden waarschuwen wel voor gevaren van de particuliere camera’s. De systemen zouden eenvoudig te hacken zijn, ook wordt de privacy van omstanders niet altijd gerespecteerd. ,,De vraag is of je dat kunt oplossen met wetgeving alleen, zegt privacyexpert Gerrit-Jan Zwenne, hoogleraar Recht en Informatiemaatschappij aan de Universiteit Leiden. ,,Als je elke camera in Nederland wil controleren, moet je een privacypolitie van 10.000 man optuigen.''

De oplossing ligt volgens Zwenne dan ook meer in voorlichting en bewustwording: ,,Als overheid moet je de norm stellen, zoals met roken ook gebeurd is. Het is onfatsoenlijk om zomaar mensen overal te filmen. Dat moet het algemene besef worden.''

Bekijk hieronder hoe Ingrid Netscher haar kat terugvond dankzij haar eigen beveiligingscamera's: