Volledig scherm
De broertjes Rubin en Julian op een dinsdagavond verspreide foto. © Politie Utrecht

Politie krijgt tips na Amber Alert vermiste broertjes

UpdateEen woordvoerder van de politie laat RTV Utrecht weten dat er nog geen nieuwe informatie is ontdekt welke kan leiden naar de twee vermiste broertjes Julian (7) en Ruben (9). De jongens, die sinds dinsdagavond worden vermist, zijn nog steeds zoek. Wel zijn er naar aanleiding van de berichten van Amber Alert enkele tips binnen gekomen.

Volledig scherm
De vermiste broertjes en hun vader (inzet) © Amber Alert
Volledig scherm
Politieagenten en militairen zoeken naar twee vermiste broertjes. © anp

Woensdagochtend maakte de politie bekend dat de zoektocht, die dinsdagavond werd opgezet in het recreatiegebied Het Doornse Gat, niet meer verder gaat. Er werden geen sporen aangetroffen toen de speciale speurders van het Korps Mariniers het bosgebied uitkamden, en dus lijkt verder zoeken op die plaats niet aan de orde.

'De vader heeft volgens camerabeelden maandagavond rond kwart over tien nog getankt bij een onbemande pomp in Neerbeek', zegt een woordvoerder van de politie. De broertjes zijn enkele uren eerder gezien in Vleuten waar de vader woonachtig was. Het lijkt erop dat de kinderen niet in de auto zaten toen de vader tankte. De politie onderzoekt nu of de vader misschien nog op andere camerabeelden in of bij het Zuid-Limburgse dorpje staat. 'We trekken alle registers open om zijn gangen na te gaan in de hoop dat we ontdekken waar we de broertjes moeten zoeken', aldus de zegsman van de politie.

Volgens betrouwbare bronnen werd het lichaam van de vader dinsdagmorgen vroeg rond 8.00 uur gevonden. Volgens de moeder heeft de man, waarschijnlijk haar ex-echtgenoot, zichzelf aan een boom verhangen.

Amber Alert
Verder gaat de politie onderzoeken hoe het kon gebeuren dat het Ambert Alert dinsdag 'vrij laat' werd verzonden. Volgens een woordvoerder was het in eerste instantie langere tijd onduidelijk of de jongens inderdaad bij hun vader waren. De vader en moeder van de kinderen wonen niet meer bij elkaar en de kinderen waren af en toe bij hun vader, aldus Jens.

Amber Alert kreeg dinsdagavond tussen 23.00 uur en 23.30 uur de melding binnen dat de beide jongens worden vermist. Dat is ruim een uur nadat bekend was geworden dat de politie een grote zoekactie was begonnen in Doorn, waar de vader zelfmoord heeft gepleegd. Er is ook een Amber Alert Europe uitgegaan in België en Duitsland, dat is de eerste keer.

Op de vraag of het Amber Alert niet eerder had moeten uitgaan, wil de woordvoerder geen antwoord geven. Hij wijst op de procedure: de regiopolitie is verplicht het Landelijk Bureau Vermiste Personen binnen 2 uur in te lichten in bijzonder urgente gevallen. Die bepaalt vervolgens of er ook een Amber Alert moet uitgaan. De dienst is ooit begonnen als een burgerinitiatief, maar is inmiddels ondergebracht bij de politie.

Oproep
Op Facebook deed de moeder van de jongens een oproep om naar ze uit te kijken.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.