Volledig scherm
De nieuwe handboeien van de politie. © Marco De Swart

Politie krijgt zwarte handboeien die 's nachts minder opvallen

Agenten worden uitgerust met nieuwe, zwartkleurige handboeien. Die hebben als voordeel dat ze in het donker een stuk minder opvallen. De klassieke, grijze politiehandboeien verdwijnen langzaam maar zeker uit het straatbeeld.

Volledig scherm
De oude en de nieuwe handboeien van de politie. © Marco De Swart

Duizenden politiemensen die actief zijn op straat ontvangen de komende jaren een nieuw setje handboeien. Wat opvalt: de handboeien zijn grotendeels zwart. Ook zijn ze gemaakt van aluminium, waardoor ze tientallen grammen minder wegen dan de oude, grijze boeien.

,,Sommige eenheden van de politie, zoals de Dienst Speciale Interventies, werkten al langer met zwarte handboeien”, vertelt Martien Hoogebeen, dienstenmanager uitrusting bij de Nationale Politie. ,,De zichtbaarheid in het donker is voor hen een belangrijk argument. Op het moment dat je in het donker opereert en iemand ziet een paar glimmende handboeien, dan heb je jezelf weggegeven. En dat wil je niet.”

Zelf zwart spuiten hoeft niet meer

Omdat het contract met de vorige leverancier van handboeien afliep, heeft de Nationale Politie een aanbesteding voor nieuwe boeien gedaan. ,,Het nieuwe setje is grotendeels zwart”, vertelt Hoogebeen. ,,Daar zit niet een hele diepe filosofie achter. Voor sommige eenheden helpt het wel, dat je minder zichtbaar bent in het donker. Er waren de afgelopen jaren collega’s die hun boeien zelf zwart spoten. Dat hoeft nu niet meer.”

Quote

Bij de oude boei zat maar één klein prutssleu­tel­tje. Dat raakte nog wel eens kwijt.

Bij de nieuwe handboeien worden drie sleuteltjes geleverd, in drie verschillende formaten. ,,Bij de oude boei zat maar één klein prutssleuteltje. Dat raakte nog wel eens kwijt. Ook was het soms lastig om de boeien open te maken. Bijvoorbeeld als een verdachte tegenwerkte of als het buiten steenkoud was. Dan is het een opgave met je koude handen dat kleine sleuteltje in het gaatje te prutsen. Ook met handschoenen aan viel dat niet mee.”

Alle 35.000 politiemensen op straat komen in aanmerking voor een nieuwe set handboeien. ,,Ze worden niet allemaal in één keer verspreid”, zegt Hoogebeen. ,,Daar is ook geen aanleiding voor, want de oude handboeien zijn nog steeds prima. Als je een handboei kwijt bent, of hij is stuk, dan bestel je een nieuwe.” De verwachting is dat jaarlijks 5.000 tot 6.000 nieuwe handboeien worden verstrekt.

Metaalmoeheid

Volgens Hoogebeen zijn de boeien minstens zo sterk als de vorige setjes. Politievakbond ACP klaagde eind vorig jaar dat de oude handboeien aan vervanging toe waren, vanwege metaalmoeheid. Zo wist een arrestant in Oss in november uit de boeien te breken. Dat was een incident, liet de politie destijds weten.

De nieuwe handboeien zijn – net als de oude – uitgerust met een scharniermechanisme. ,,Als je naar Amerikaanse films en series kijkt, zie je vaak een kettinkje tussen de handboeien”, zegt Hoogebeen. ,,Wij hebben opnieuw nadrukkelijk de keuze gemaakt om dat niet te doen. Wij willen een handboei die gefixeerd is, die alleen scharniert. Als je een verdachte op de goede manier boeit, kan hij z’n handen gewoon niet meer bewegen. Met zo’n kettinkje ertussen kan dat wel. Dan heb je nog allerlei vrijheid, je kunt nog dingen pakken, ook als je achter je rug geboeid bent.”

Quote

Als je de boei kantelt, doet dat flink pijn. Zo kun je iemand onder controle krijgen en ook de tweede pols boeien.

Een ander voordeel van het scharniermechanisme is dat agenten er een verdachte mee in bedwang kunnen houden als de boei om één pols zit. ,,Dan kan een agent met het scharnier wrikken. Als je de boei kantelt, doet dat flink pijn. Zo kun je iemand onder controle krijgen en ook de tweede pols boeien.”

De politie denkt na over de aanschaf van een nieuw ‘draagmiddel’, waarmee agenten de handboeien meer verdekt bij zich kunnen dragen. ,,Nu dragen we de boeien in dichtgeklapte vorm”, zegt Hoogebeen. ,,We zoeken een middel om de boeien ook in opengeklapte vorm mee nemen. Dan zijn ze platter en kun je ze makkelijker ergens in je broek of op je rug dragen.”