Volledig scherm
Hulpdiensten, waaronder een traumahelikopter, kwamen ter plaatse. © ANP

Politie laat platteland links liggen

'Luilekkerland voor criminelen'Het platteland is een ‘luilekkerland voor criminelen’ waar agenten niet of nauwelijks komen. Als zij hun neus al laten zien, duurt het vaak lang voor ze ter plaatse zijn.

Quote

Als je als crimineel carrière wil maken, doe je er verstandig aan naar landelijke gebieden te gaan, daar is nauwelijks politie

Zo schrijven 12 commissarissen van de Koning

In snoeiharde bewoordingen fileren twaalf commissarissen van de Koning in een rapport de prioriteiten van de nationale politie, die in 2013 werd gevormd. Terwijl de politie haar blik richt op steden in de Randstad, heeft de rest van Nederland het nakijken. Zo ontstaat het ‘politieloze platteland’, waar blauw op straat ontbreekt, net als voldoende recherchecapaciteit en een functionerende waterpolitie. Criminelen kunnen zo vrijwel ongestoord hun gang gaan.

Als voorbeeld noemt het rapport de vierhonderd vakantieparken in Gelderland. In sommige parken hebben criminelen vrij spel. De commissarissen spreken van sociale problematiek, illegale prostitutie en uitbuiting. ,,Als je als crimineel carrière wil maken, doe je er verstandig aan naar landelijke gebieden te gaan, daar is nauwelijks politie'’, schrijven ze.

Niet snel

Plattelandsregio’s zien hoe ‘hun’ agenten worden ingezet bij landelijke activiteiten, zoals de inzet van de ME. Dat gaat dankzij de vorming van de nationale politie zo gemakkelijk, dat activiteiten in wijken soms geruisloos worden geschrapt of lopende onderzoeken stilgelegd.

Als agenten al in de plattelandsregio’s gezien worden, is het met zwaailichten. ,,Was toezicht vroeger normaal, nu is er iets als de politie langskomt.'’ Snel zijn agenten er lang niet altijd. Doordat plattelandsgemeenten vaak meerdere dorpskernen hebben, kan de aanrijtijd in ongunstige gevallen oplopen tot een halfuur. De politie streeft er naar in het merendeel van de gevallen in vijftien minuten ter plaatse te zijn.

Krap bemand

De waterpolitie is intussen zo krap bemand, dat er geen enkel zicht is op georganiseerde criminaliteit in jachthavens, concluderen de commissarissen. Terwijl Rotterdam een eigen zeehavenpolitie heeft, ontbreekt deze in de tweede zeehaven van Nederland: Zeeland. Dat terwijl de misdaad zijn weg ook daarheen heeft gevonden.

De politie wil niet inhoudelijk reageren, maar gaat binnenkort met de commissarissen van de Koning in gesprek. Het ministerie van Veiligheid en Justitie gaat niet in op de 'mening' van de commissarissen. Het rapport kan worden meegenomen als de nationale politie wordt geëvalueerd, laat een woordvoerder weten.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Denen halen mensen op, maar Nederland zegt dat het niet kan?’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om ervoor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. ,,Denemarken heeft 48 uur geleden nog kinderen opgehaald in Syrië.” Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.