Volledig scherm
© anp

Politie moet 16.000 zaken laten vallen door personeelstekort

De politie heeft dit jaar al duizenden onderzoeken gestopt omdat er niet genoeg rechercheurs beschikbaar zijn. Tot november gaat het om meer dan 16.000 zaken.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder. Het gaat om aangiftes en registraties van misdrijven waarbij er wel kans is dat de politie ze kan oplossen, omdat er voldoende aanknopingspunten zijn.  

Op dit moment heeft de politie zeker 40.000 zaken in behandeling. Daarnaast liggen nog bijna 23.000 nieuwe zaken op de plank. Dat zijn bijvoorbeeld winkelovervallen of geweldszaken, waarvoor nu nog geen capaciteit is. Deze worden nog niet opgepakt door gebrek aan rechercheurs. ,,Dat is vervelend, voor de mensen die aangifte doen en voor onze rechercheurs, want je wil zaken oplossen”, zegt de woordvoerder die stelt dat het aantal gestopte onderzoeken al jaren rond dit niveau ligt. ,,Er is altijd meer werk geweest dan we kunnen oppakken. In totaal zijn er jaarlijks zo'n 340.000 zaken waarnaar we onderzoek doen.” Misdrijven met geweld en veel impact worden niet gestaakt, benadrukt de woordvoerder.

Vakbond: ook grote zaken 

Volgens politievakbond ACP laat de recherche ook zwaardere zaken noodgedwongen liggen. Voorzitter Gerrit van de Kamp: ,,Ook echt forse zaken met daderindicatie blijven liggen door de enorme personeelstekorten. Het is voor het eerst dat de politie getallen neerlegt, maar wij denken dat de werkelijke aantallen hoger liggen. En in voorgaande jaren was het vergelijkbaar of zelfs nog meer.’’

De bonden hameren al langer op het verminderen van het personeelstekort. Van de Kamp: ,,Het is goed dat de politie daar nu transparanter over is.” Jan Struijs van vakbond NPB: ,,Dit is een uiterst conservatieve schatting, het getal is groter. Bedenk alleen al dat de aangiftebereidheid laag  is. En we horen het uit de praktijk: dagelijks moet de politie keuzes maken, kunnen ze niet alle tijd stoppen in een onderzoek. De vraag is voor de politiek: hoeveel onveiligheid accepteer je?”

Pijnlijk

Oppositie- én regeringspartijen in de Kamer noemen de cijfers onacceptabel. Het is ,,frustrerend voor politiemensen en pijnlijk voor slachtoffers” dat de politie niets met een aangifte doet, vindt Kathalijne Buitenweg van GroenLinks. Dat is PVV-Kamerlid Lilian Helder met haar eens. Ook regeringspartijen VVD en CDA laten zich in soortgelijke bewoordingen uit.

De Kamer debatteert vandaag met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Die stelde eerder deze maand extra geld beschikbaar om de capaciteit bij de politie te vergroten. De komende jaren gaan veel agenten met pensioen, terwijl veel nieuwe agenten nog in opleiding zijn. De komende jaren worden ruim 17.000 mensen opgeleid.

  1. IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    IS wil buitenpost in Europa ‘om te helpen bij aanslagen’

    Het aantal jihadistische aanslagen mag dan afnemen; de dreiging blijft onverminderd groot, ook nu het Kalifaat is ingestort. Zo wil IS opnieuw een ‘external relations office’ openen in Europa, een buitenpost die terroristen moet helpen bij het plannen en plegen van aanslagen. Daarbij zijn er in Nederland tientallen ‘jihadgezinnen’ waarbij zeker een ouder het extremistische gedachtegoed aanhangt. Hun kinderen vormen een potentieel gevaar.