Politie: ‘Naar Urk op eigen risico’

videoEr is veel politie op de been op en rondom Urk. Alle automobilisten vanaf de A6 worden van de weg gehaald, iedereen moet zich legitimeren en de politie geeft ook nog mee dat je ‘op eigen risico naar Urk gaat'. 

Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Niet alleen langs de snelweg, ook op Urk zelf is het onrustig. Bij Snack-Plaza Willem de Boer staat een grote groep jongeren vuurwerk af te steken, met veel toeschouwers die op gepaste afstand blijven staan. Bij het huis van Soufyan aan de Noorderpalen - waar maandag rellen ontstonden - is het rustig, hoewel er veel politie rondloopt. Door heel Urk rijden veel auto's heen en weer en op verschillende locaties staan groepen jongeren op elkaar te wachten. De politie doet nog geen uitspraken over wat er precies aan de hand is. 

De politie moest gisteravond massaal uitrukken na een geëscaleerde ruzie op Urk waarbij een kleine honderd jongeren betrokken waren. De woede van de grote groep was gericht op de 18-jarige Soufyan. Tientallen jongeren drongen het huis van zijn familie binnen. Zijn moeder werd tegen de grond gewerkt, zelf liep hij klappen op.

Volledig scherm
Op de plek waar gisteren de ongeregeldheden waren is vanavond een vuur ontstoken. © Herre Stegenga
Quote

Dit is niet normaal!

Wijkagent jeugd, Diana

Nepwapen

Eerder vanavond werd een 21-jarige man uit Urk aangehouden nadat een dreigvideo van hem rondging op social media. Hier dreigde hij met een nepwapen. De politie heeft het nepwapen in beslag genomen en de man is naar het politiebureau gebracht. Ook werd een 18-jarige Urker aangehouden voor mishandeling bij Soufyan thuis.

Wijkagent

Wijkagent Diana roept op Twitter alle ouders op om te zorgen dat hun kinderen thuiskomen. ‘Weet u waar uw kind nu is? Niet thuis? Zorg dat ze thuiskomen!’, twittert ze. ‘Dit is niet normaal!’

Burgemeester Pieter van Maaren van de gemeente waarschuwt dat ‘het geen enkele zin heeft om naar Urk te komen’’. Hij roept iedereen op rust en kalmte te bewaren. Van Maaren heeft ook gesproken met het gezin dat maandagavond in zijn woning werd belaagd. ,,De politie heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen’’, heeft Van Maaren het gezin laten weten.

Kijk hier naar de beelden uit Urk:

  1. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

    Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.