Volledig scherm
© ANP

Politie neemt al 31 ton vuurwerk in beslag

De politie heeft tot nu toe al 31.679 kilo verboden vuurwerk in beslag genomen. Dat blijkt uit de zogenoemde Vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie, die tot en met afgelopen week is bijgewerkt.

Dat is overigens een stuk minder dan een jaar geleden, toen de gerichte acties op 6 december al ruim 55 ton illegaal vuurwerk hadden opgeleverd. Jaarlijks wordt in Nederland naar schatting tussen de 1 en 2 miljoen kilo verboden vuurwerk verkocht.

Politiekorpsen, de VROM-inspectie en het Openbaar Ministerie proberen zo veel mogelijk te onderscheppen met als doel schade en ongelukken tijdens de jaarwisseling te beperken.

Nepwebsites
Zo worden potentiële kopers van illegaal vuurwerk om de tuin geleid met nepwebsites. Ze bestelden zwaar verboden vuurwerk op deze zogenaamde vuurwerksites. Bijna 500 bestellers zijn op deze manier ontmaskerd. Dat meldt de Stichting VeiligheidNL op haar website.

De stichting is de drijvende kracht achter de Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers (OVB) die samenwerkt met de politie. De potentiële kopers kregen na hun bestelling geen vuurwerkpakket, maar een videoboodschap in de inbox van hun e-mail. In de video spreekt een Amsterdamse politiewoordvoerster de koper persoonlijk toe.

Pakketpost
Veel illegaal vuurwerk wordt online gekocht bij Oost-Europese leveranciers. Per pakketpost komt het spul in Nederland aan. Hoewel deze illegale import speerpunt is voor de Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), is het onderscheppen ervan nog geen succes.

Uit eigen onderzoek van de NOS blijkt dat tot nu toe 100 pakketten in beslag zijn genomen. Het aantal bestelde en bezorgde vuurwerkpakketten zou in de duizenden lopen.

Post NL en GLS onderschepten geen enkel pakketje met vuurwerk, aldus de NOS. UPS meldt dat enkele pakjes zijn onderschept. Bij DPD doken 38 pakketten met illegaal vuurwerk op. DHL wilde er niets over kwijt.