Volledig scherm
Ter nagedachtenis aan de 54-jarige man die werd doodgeschoten door een agent in de Utrechtse wijk Ondiep, vond een stille tocht plaats © ANP

Politie ontkent aantijgingen schietende agent Ondiep

De politie blijft achter de agent staan die in 2007 Rinie Mulder doodschoot in de Utrechtse wijk Ondiep. Mulder viel de agent aan met een mes, waardoor de diender geen andere mogelijkheid zag dan te schieten, verklaarde de politie zaterdag.

'In dit geval is door de agent volkomen juist gereageerd met een noodlottig gevolg dat niemand - en hij al helemaal niet - wilde. Toch was zijn beslissing juist', aldus districtschef Johan van Renswoude.

De nabestaanden van Mulder kondigden vorige week in het AD aan dat ze naar de rechter stappen. Volgens de familie is er voldoende bewijs dat de agent en het korps in Utrecht fouten hebben gemaakt. Maar volgens de politie is dat beeld onjuist en beschadigend.

De motoragent zag Mulder scheldend en met een bebloed hoofd over straat lopen, aldus de politie. De agent stopte, maar toen hij omkeek zag hij dat Mulder met een ongeveer 30 centimeter lang mes op hem afrende. Het mes had hij hoog opgeheven, Mulders ogen waren wijd opengesperd. De agent riep dat Mulder het mes moest laten vallen, maar die reageerde niet. Daarop schoot de agent. Op het moment van het fatale schot was Mulder 'op 50 tot 150 centimeter afstand van het vuurwapen', verklaart de politie.

Het is de eerste keer dat de politie zich uitlaat over de dood van Mulder. Volgens de verklaring had dit te maken met 'het feit dat er lange gerechtelijke procedures liepen en de politie nooit vooruit heeft willen lopen op de uitkomst daarvan'. Ook zegt de politie 'uit respect voor de nabestaanden' geen 'strijd' te hebben willen voeren via de media.

  1. Anorexiapatiënte (19) ligt al anderhalf jaar vastgebonden in bed in kliniek

    Anorexiapa­tiën­te (19) ligt al anderhalf jaar vastgebon­den in bed in kliniek

    Een 19-jarige anorexiapatiënte ligt al anderhalf jaar 24 uur per dag vastgebonden in een bed in een Nederlandse ggz-instelling. In een door haar gemaakt filmpje dat het tv-programma Zembla in bezit heeft, laat ze zien hoe ze met een ‘Zweedse band’ rondom haar middel, haar schouders, polsen en voeten gefixeerd ligt. De jonge vrouw, die met sondevoeding in leven wordt gehouden, ligt vast omdat ze een gevaar voor zichzelf vormt.