Volledig scherm
Oud-voorzitter Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad van de politie is per direct ontslagen. © Fred Libochant

Politie ontslaat voorzitter ondernemingsraad Frank Giltay

Oud-voorzitter Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad van de politie is per direct ontslagen. Volgens korpschef Erik Akerboom is Giltay ‘bij herhaling onverantwoordelijk omgegaan met financiële middelen van de politie.’

Het ontslag volgt na meerdere onderzoeken naar de exorbitante uitgaven van de Ondernemingsraad van de politie (COR). Onder voorzitterschap van Frank Giltay werd onder meer vergaderd in restaurants en voor tienduizenden euro’s gefeest in het Amstel Hotel.

Giltay zelf nam onder meer contant geld op met een creditcard. Dat is tegen de regels. Ook nam hij zijn vrouw mee op een werkbezoek aan Curaçao. Het toch al ruime budget van de ondernemingsraad, jaarlijks ruim een miljoen euro, ging er in een razend tempo doorheen.

Disciplinair onderzoek

In de zomer van 2016 liet korpschef Erik Akerboom een oriënterend onderzoek instellen naar de uitgaven. Daaruit volgde een disciplinair onderzoek naar Giltay. Al in september kondigde Akerboom het voornemen aan Giltay strafontslag te geven. Nu is die beslissing definitief.

Het is nog niet duidelijk of Frank Giltay in beroep gaat tegen zijn strafontslag. Zijn advocaat David Duijvelshoff is vooralsnog niet bereikbaar.

Met het ontslag van de voormalig voorzitter van de COR zijn alle disciplinaire trajecten afgerond, die voortkwamen uit het oriënterend onderzoek naar de Centrale Ondernemingsraad. Of het Openbaar Ministerie ook strafrechtelijke vervolging tegen Giltay instelt, is nog niet bekend.