Bij huiszoekingen in vijf panden nam de politie maar liefst 12,8 miljoen euro aan contant geld in beslag.
Volledig scherm
Bij huiszoekingen in vijf panden nam de politie maar liefst 12,8 miljoen euro aan contant geld in beslag. © ANP XTRA

Politie rolt bende Colombiaanse vrouw op: recordvangst van 13 miljoen euro cash

VIDEODe Amsterdamse politie heeft een drugsnetwerk opgerold dat volgens justitie werd geleid door een Colombiaanse vrouw. Bij het doorzoeken van vijf woningen troffen rechercheurs het recordbedrag van 12,8 miljoen euro cash aan. 

Volgens justitie was een in Amsterdam verblijvende 52-jarige Colombiaanse vrouw de leider van de bende, die cocaïne uit Colombia zou hebben ingevoerd. Ze was bekend in de Amsterdamse drugsscene onder de naam Mama Colo of La Madre, zeggen bronnen uit het milieu. 

In overleg met de officier van justitie werd besloten om op donderdag 12 september 2019 een aantal leden van het criminele samenwerkingsverband aan te houden en de in beeld gekomen woningen te doorzoeken. Het onderzoek werd tot nu toe stilgehouden.

In totaal hield de politie zeven verdachten aan in het grootschalige drugsonderzoek. Het gaat om twee mannen uit Albanië, een man en twee vrouwen uit Colombia, een man uit Nieuw-Zeeland en een man uit Marokko. Arrestatieteams hebben de verdachten op vier locaties in Amsterdam aangehouden. Bij doorzoekingen in vijf woningen troffen rechercheurs de ruim 12,8 miljoen euro aan. De in plastic gebundelde bankbiljetten zaten onder meer verstopt in koffers.

‘Geen gram cocaïne’

De Amsterdamse advocaat Henk Koopman weerspreekt dat zijn 52-jarige Colombiaanse cliënte aan het hoofd staat van een drugsbende. ,,Het is zeer speculatief dat zij een grote leider is. Er is bij haar geen geld en geen gram cocaïne aangetroffen. Er zouden beelden zijn dat zij met koffers heeft rondgelopen. Welke leider van een drugsbende loopt nu zelf rond met koffers?” 

Volgens Koopman is de enorme hoeveelheid contant geld aangetroffen in huizen van Albanezen aan de Salomonsstraat en de Valkenburgerstraat in Amsterdam. Daar zou bovendien een kasboek hebben gelegen waarin de miljoenen werden verantwoord. 

‘Ondermijning ten top’

Olivier Dutilh, chef van de regionale recherche in Amsterdam, spreekt van één van de grootste vangsten van cash geld ooit in Nederland. ,,Drugsbendes verdienen enorm aan cocaïnehandel, dit is ondermijning ten top. Verdachten leven helemaal onder de radar en hebben veel dure panden in gebruik. Ik ben trots op de vele collega’s die meewerkten aan dit onderzoek. We hebben nu zeven verdachten aangehouden, maar ik sluit niet uit dat er nog meer zullen volgen.”

Vier van de zeven verdachten zijn inmiddels door de raadkamer voor 90 dagen in voorlopige hechtenis genomen.

Nieuwszender AT5 maakte op 12  september beelden van één van de arrestaties:

De recherche voert een aangehouden persoon af.
Volledig scherm
De recherche voert een aangehouden persoon af. © Privéfoto
In de Erich Salomonstraat op 12 september.
Volledig scherm
In de Erich Salomonstraat op 12 september. © Privéfoto