Politie schiet verdachte neer na steekpartij Amsterdam Centraal

videoDe politie heeft op station Amsterdam Centraal vanmiddag een man neergeschoten die twee mensen had neergestoken. Zij raakten zwaargewond. De politie houdt 'alle scenario's' open.

In de westtunnel van het station stak de verdachte na twaalven vanmiddag twee mensen neer. Het motief is nog onbekend.  ,,Er is op enig moment tumult ontstaan'', meldt een woordvoerder van de politie. ,,Daarbij heeft deze man twee mensen gestoken. Vervolgens liep hij weg, met het mes in zijn hand. De politiemensen hebben hem daarna neergeschoten."

De politie houdt 'alle scenario's open' in afwachting van verder onderzoek. Ook een terroristische daad wordt niet uitgesloten. De identiteit van de verdachte is nog niet bekendgemaakt. 

Een flink deel van het treinstation was tijdelijk ontruimd omdat de politie de rugzak van de verdachte moest onderzoeken. In de rugzak bleken geen verdachte spullen te zitten. De NS adviseert reizigers om Amsterdam Centraal tot zeker zes uur vrijdagavond te mijden.

Tumult

Volgens Richard Snelders, eigenaar van een bloemenzaak op Amsterdam CS, kwam er een jongen met een bebloede hand zijn zaak in. Hij was waarschijnlijk neergestoken. In de hal zag Snelders nog een bebloede man liggen.
Even verderop voor de Hema lag volgens Snelders de waarschijnlijk neergeschoten dader. Hij werd onder schot gehouden, terwijl de agenten 'liggen blijven' schreeuwden. Snelders spreekt van een paniekerige situatie: ,,Ik dacht meteen aan terreur.''

Rijksrecherche

Zoals gebruikelijk verricht de Rijksrecherche het onderzoek naar het schieten door de politieagent. Het onderzoeksteam van de politie roept mensen die getuige zijn geweest van het incident of beelden hebben gemaakt op om contact op te nemen met het onderzoeksteam via 0900-8844.

Volledig scherm
De politie heeft op station Amsterdam Centraal een verdachte neergeschoten die betrokken was bij een steekincident. © ANP