Volledig scherm
© KLM

Politie spendeert 50.000 euro aan businessclass tickets

De politie blijkt bakken met geld kwijt te zijn aan businessclass vliegreizen. Om de kosten te beteugelen, mogen agenten vanaf eind dit jaar alleen nog vliegen in luxe als het 'echt nodig is'.

Quote

Als je bussiness class vliegt, hoef je niet in de rij te staan bij het inchecken en boarden. Dat kan handig zijn, omdat je als politieme­de­wer­ker niet altijd herkend wil worden. Dat zou een onderzoek kunnen schaden

Politiewoordvoerder

Dure vluchten politie aan banden

Binnen Europa mogen politiemensen niet meer vliegen in de dure businessclass, maar moeten ze genoegen nemen met een ticket voor de comfort class. Buiten Europa mag businessclass vliegen nog wel, maar alleen als de noodzaak kan worden aangetoond. Dat heeft een woordvoerder gezegd naar aanleiding van een artikel in het AD van vrijdag.
Volgens de krant heeft de top van de Nationale Politie vorig jaar 50.000 euro uitgegeven aan luxe vliegreizen, 15.000 euro meer dan het jaar ervoor.
De regeling voor dienstreizen wordt op dit moment aangepast, aldus de woordvoerder. Behalve de beperking van businessclassreizen tot vluchten buiten Europa is in de regeling ook opgenomen dat de reizende politieman of -vrouw geen vakantiedagen aan de reis vastplakt en geen privé-reisgenoot meeneemt.
Volgens de woordvoerder is voor lange vluchten buiten Europa een businessclass-ticket goed te verantwoorden, zeker als degene die de reis maakt direct na aankomst een belangrijke bespreking heeft.

De top van de Nationale Politie gaf vorig jaar 50.000 euro uit aan businessclass vliegtickets voor reizen buiten Europa. In 2013 was dat nog 35.000 euro. Dat blijkt uit gegevens die het AD heeft gekregen na een beroep op  de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB). Niet alleen de politietop, ook gewone agenten en rechercheurs vliegen in de duurste stoelen de hele wereld over. Ze reizen onder meer naar Australië, Colombia, Sudan en de Antillen voor geheime operaties, internationale opsporingsonderzoeken en congressen.

,,Het is belachelijk om duizenden euro's neer te tellen voor een vliegticket", vindt voorzitter Frank Giltay van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie.

,,Zeker als iemand pas enkele dagen na aankomst een afspraak heeft." Giltay heeft de hoge reiskosten aangekaart bij de korpsleiding. ,,We schrokken van de bedragen. Het is toch gemeenschapsgeld.'' Daarop heeft de korpsleiding van de Nationale Politie besloten om het vliegen per bussiness class aan banden te leggen. ,,Daarvoor is een aanpassing van een wetsartikel in de maak,'' laat een woordvoerder weten. Het is nog wel mogelijk om te reizen in de luxe vliegklasse als een agent direct na aankomst op de plaats van bestemming een belangrijke afspraak heeft. ,,Dan is het echt nodig om fris en goed uitgeslapen te zijn,'' aldus de politiewoordvoerder.

Veiligheid
Het duurste vliegticket werd dit jaar gedeclareerd door de Rotterdamse politiechef Frank Paauw. Hij vloog in april op en neer naar Singapore voor een kleine 6000 euro. Dat bedrag ligt ongeveer zes keer hoger dan de prijs voor een stoel in economy class. Dat de politie al jarenlang regelmatig business class vliegt, heeft volgens een woordvoerder onder meer te maken met veiligheid. ,,Als je bussiness class vliegt, hoef je niet in de rij te staan bij het inchecken en boarden,'' zegt een woordvoerder. ,,Dat kan handig zijn, omdat je als politiemedewerker niet altijd herkend wil worden. Dat zou een onderzoek kunnen schaden.''

Het is een 'kostenafweging' om nu toch te snijden in de dure vliegtickets.  Wel geldt een uitzondering: korpschef Gerard Bouman - de hoogste baas van de politie - mag business class blijven reizen. Zowel buiten als binnen Europa. ,,Dat heeft te maken met zijn functie en de  bijbehorende statuur", zegt de woordvoerder.

Buitenlandse reizen
,,Internationaal gezien is het gebruikelijk dat een korpschef niet economy class reist." Begin dit jaar vloog korpschef Bouman voor 4000 euro naar China en Hong Kong. In 2014 reisde hij ook business class naar de Verenigde Staten, Londen en Nice. Buitenlandse reizen zijn volgens de politie 'heel nuttig'.

,,Alle dienstreizen worden gemaakt in overeenstemming met onze gedragscode. Dat betekent dat ze altijd nuttig en noodzakelijk zijn. De meeste dienstreizen wordt gemaakt naar landen die een sterke criminaliteitsrelatie met Nederland hebben.''