Fruit wordt vaak gebruikt als 'deklading' voor cocaïne uit onder meer Zuid-Amerika.
Volledig scherm
Fruit wordt vaak gebruikt als 'deklading' voor cocaïne uit onder meer Zuid-Amerika. © Pix4Profs/Tonny Presser

Politie start offensief tegen cocaïnesmokkel via louche fruitbedrijven

De politie in West-Brabant en Zeeland is een offensief begonnen tegen de uitdijende cocaïnehandel. Ruim dertig 'verdachte' fruitbedrijven zijn onder de loep genomen.

Een vrachtwagen wordt onderworpen aan een controle met een drugshond.
Volledig scherm
Een vrachtwagen wordt onderworpen aan een controle met een drugshond. © Pix4Profs/Tonny Presser

De nieuwe aanpak leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle.

Bij die onderneming hield de politie maandag veertien verdachten aan toen de vrachtwagen arriveerde waarin de coke had gezeten, met een straatwaarde van zo'n 44 miljoen euro. Het gaat om mannen uit Goes, Middelburg, Hansweert, , Brabant, Rotterdam, Amsterdam, een Bulgaar en een Nederlander die staat ingeschreven in Dubai.

Piggyback

Het bedrijf in Kapelle stond op het lijstje van te bezoeken bedrijven in het kader van het project Piggyback, gericht tegen de smokkel van cocaïne met fruit als 'deklading'. Volgens de politie is dit de meest voorkomende smokkelmethode en gebeurt dit vaak via louche fruitbedrijfjes die speciaal voor dit doel door criminelen zijn opgericht.

Behalve de Nederlandse en Belgische politie, de fiscus en douane werken ook de vier grootste Nederlandse banken en de brancheorganisatie mee. ,,Zij hebben sets van indicatoren ontwikkeld die aangeven of een fruitbedrijf malafide kan zijn. Een bank kan bijvoorbeeld zien dat een bankrekening waarmee ananassen in Zuid-Amerika zijn gekocht, is gevuld met contante stortingen. Dat is afwijkend in de branche en kan dus verdacht zijn, net als fruitbedrijfjes met alleen een postbusadres'', zegt recherchechef Rienk de Groot van de politie Zeeland West-Brabant.

Op grond van de indicatoren, maakte de politie een lijst met ruim dertig fruitbedrijven in West-Brabant en Zeeland 'met mogelijk verdacht gedrag'. Ze worden deze week bezocht. ,,Niet zozeer om coke te vinden of aanhoudingen te doen, maar vooral om inzicht te krijgen in die ondernemingen en informatie in te winnen'', zegt politiewoordvoerder Willem-Jan Uijtdehage.

De eerste twee dagen bezochten de diensten dertien fruitbedrijven in Breda, Roosendaal, Zundert en twee in Etten-leur, waaronder twee met alleen een postvakje of kantoor. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe medewerkers reageren als er rechercheurs langskomen, en of de bedrijfsvoering overeenstemt met die van een 'normaal' fruitbedrijf.