Volledig scherm
© ANP / Ginopress

Politie start onderzoek naar wangedrag Vindicat in Sushirestaurant

De politie onderzoekt het vermeende wangedrag van een paar honderd Vindicat-leden in het Groningse restaurant Sushi Mall van vorige week zondag. Er is geen aangifte gedaan, maar de politie wil feiten boven tafel hebben na alle commotie die ontstaan is.

Hoewel er tot dusverre geen aangifte is gedaan, trekt de politie alle informatie nogmaals na. „Dat doen we inderdaad niet na elk onderzoek”, zegt woordvoerder Antonie Hoogeveen.

De politie is vorige week zondag ter plaatse geweest na een overlastmelding door omwonenden van het restaurant. „Door de media-aandacht die dit specifieke geval nu krijgt, vinden we het belangrijk om nog een aantal feiten uit te zoeken.”

Vriendengroep

Cora Ziengs (23) en Huub Verbeek (23) vierden zondag 3 september met een groep vrienden een verjaardag in het restaurant. Ze waren de enige niet-Vindicaters en vertellen dat de studenten op de bewuste avond een gordijn van de muur trokken, een gat in de wc-deur trapten, serveersters uitlachten en glazen bier over de grond lieten gaan.

„De studenten waren luidruchtig en intimiderend. Ze werden steeds ongeduldiger tegen de serveersters, die hun dranktempo niet konden bijhouden. Ze lieten hen er niet door, juichten als ze een glas lieten vallen en riepen hen na. Intussen zagen we jongens via de nood-uitgang met volle flessen wijn vertrekken, zelfs iemand die drie flessen wijn meenam,”, zeggen Ziengs en Verbeek.

‘Opgeblazen’

„Het verhaal is erg opgeblazen”, zegt de manager van het restaurant in reactie op het verhaal dat stadsblog Sikkom afgelopen weekend naar buiten bracht.

Het uitje van enkele Vindicat-huizen om het einde van de hospiteerperiode te vieren, is volgens de manager niet uit de hand gelopen. „Er was geluidsoverlast, maar wat verwacht je ook met 200 studenten.”

Vindicat onder vuur

Volledig scherm
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. © ANP / Siese Veenstra

Sinds het verhaal over de vermeende misdragingen van de paar honderd Vindicat-leden de ronde doet, ontvangt de studentenvereniging bedreigingen. De deur van een Vindicat-huis is gisteren beklad met de tekst ‘tuig Vindi tuig’. Ook ontving de vereniging tal van boze telefoontjes en e-mails.

„We krijgen telefonische bedreigingen met de strekking ‘daar moet de fik maar eens in’ van een anoniem nummer”, zegt oud-rector van Vindicat Stijn Derksen. „We hebben ook enkele bedreigingen per mail ontvangen. Sommige mensen schelden ons uit en andere dreigen ons een lesje te leren.”

Derksen betreurt de situatie, maar is niet bang. „We voelen ons niet meteen heel bedreigd”, licht hij toe. „Wat het wel zegt is dat de berichtgeving van dit weekend een negatief sentiment in de stad doet oplaaien. Dat vinden we betreurenswaardig, omdat de berichtgeving voor zover wij weten niet waar is.”

Huisoudsten

Volgens de oud-rector zijn alle huisoudsten die vorige week zondag bij het etentje aanwezig waren gisteren op het matje geroepen. „Hun verklaringen zijn ook met de politie besproken. De politie heeft ons bevestigd dat de verhalen hetzelfde zijn als die van het management van Sushi Mall.”

Hoe de politie het onderzoek naar het incident precies voortgezet, kan politiewoordvoerder Hoogeveen niet zeggen. Het politieonderzoek gaat dinsdag verder.