Volledig scherm
De begrafenis van de romp op Sint Barbara in Amsterdam © Maarten Brante

Politie: te weinig materiaal voor betere forensische analyse kofferlijk

De romp die in januari werd gevonden in een koffer in het IJ in Amsterdam behoort toe aan de 52-jarige kapster Miranda Zitman, en niet aan een vrouw van 20 tot 36 jaar oud. Dat vermoeden bracht de politie eerder naar buiten. Achteraf gezien had de politie niet genoeg informatie om een echt betrouwbare analyse over de herkomst van het lichaam te kunnen maken.

Quote

Bij het vaststel­len van de vermoede­lij­ke leeftijd zijn juist het gebit en de schedel van groot belang. Maar die hadden we niet

Woordvoerder politie

Dat meldt een woordvoerder aan deze redactie. ,,We hadden alleen de romp. Bij het vaststellen van de vermoedelijke leeftijd zijn juist het gebit en de schedel van groot belang. Maar die hadden we niet.’’

De politie bracht ook het vermoeden naar buiten dat de vrouw van wie de romp in de koffer gevonden werd de laatste paar weken van haar leven in Nederland verbleef, maar daarvoor vermoedelijk lange tijd in het buitenland was geweest. Ook bij die inschatting is het maar de vraag of die klopt: Zitman runde een kapsalon in Soest.

Haar

Om dit soort zaken forensisch vast te stellen wordt gebruik gemaakt van haren. Hoofdharen bieden daarbij een stuk meer informatie dan haren die op het lichaam groeien, stelt de woordvoerder. Maar ook over hoofdharen beschikten de onderzoekers niet.

De reden dat op schaarse informatie gebaseerde vermoedens tóch naar buiten gebracht werden, is dat het het enige was wat de politie kón delen. De hoop was dat iemand er een aanknopingspunt in zou zien dat kon bijdragen aan de ontrafeling van het mysterie.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”