Volledig scherm
De begrafenis van de romp op Sint Barbara in Amsterdam © Maarten Brante

Politie: te weinig materiaal voor betere forensische analyse kofferlijk

De romp die in januari werd gevonden in een koffer in het IJ in Amsterdam behoort toe aan de 52-jarige kapster Miranda Zitman, en niet aan een vrouw van 20 tot 36 jaar oud. Dat vermoeden bracht de politie eerder naar buiten. Achteraf gezien had de politie niet genoeg informatie om een echt betrouwbare analyse over de herkomst van het lichaam te kunnen maken.

Quote

Bij het vaststel­len van de vermoede­lij­ke leeftijd zijn juist het gebit en de schedel van groot belang. Maar die hadden we niet

Woordvoerder politie

Dat meldt een woordvoerder aan deze redactie. ,,We hadden alleen de romp. Bij het vaststellen van de vermoedelijke leeftijd zijn juist het gebit en de schedel van groot belang. Maar die hadden we niet.’’

De politie bracht ook het vermoeden naar buiten dat de vrouw van wie de romp in de koffer gevonden werd de laatste paar weken van haar leven in Nederland verbleef, maar daarvoor vermoedelijk lange tijd in het buitenland was geweest. Ook bij die inschatting is het maar de vraag of die klopt: Zitman runde een kapsalon in Soest.

Haar

Om dit soort zaken forensisch vast te stellen wordt gebruik gemaakt van haren. Hoofdharen bieden daarbij een stuk meer informatie dan haren die op het lichaam groeien, stelt de woordvoerder. Maar ook over hoofdharen beschikten de onderzoekers niet.

De reden dat op schaarse informatie gebaseerde vermoedens tóch naar buiten gebracht werden, is dat het het enige was wat de politie kón delen. De hoop was dat iemand er een aanknopingspunt in zou zien dat kon bijdragen aan de ontrafeling van het mysterie.

 1. Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateurclub na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’
  PREMIUM

  Woeste Ajax-fan (56) verlaat Brabantse amateur­club na bekladding: ‘Ze schreven kankerjood op mijn auto’

  Lastiggevallen worden omdat je voor Ajax bent. Het overkomt de 56-jarige Stef Driesse uit het Brabantse Willemstad al jaren. Afgelopen weekend was het opnieuw raak: vandalen bekladden zijn auto met grove scheldwoorden en gingen er met twee clubvlaggen en een Ajax-beeld vandoor. ,,Ik heb meteen afscheid genomen van mijn voetbalclub, want ik vermoed dat de daders daar vandaan komen.”
 2. Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Kritiek Baudet op abortus, euthanasie en werkende vrouwen zorgt voor ophef

  Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie, laat zich in een nieuw essay kritisch uit over de Nederlandse omgang met abortus en euthanasie. Ook beklaagt hij zich over de moderne vrouw die volgens hem verwoed een carrière nastreeft en daardoor nauwelijks meer kinderen krijgt. Op internet zijn de woedende reacties niet van de lucht. Baudet zelf is zich van geen kwaad bewust en noemt de berichtgeving ‘tendentieus'.