Volledig scherm
© ANP

Politie treedt op als Occupy Den Haag blijft

UpdateDe actievoerders van Occupy op het Malieveld in Den Haag moeten voor vanmiddag 5 uur hun kamp hebben opgebroken. Doen ze dat niet, dan komt er uiteindelijk een moment dat de politie gaat ingrijpen. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente gemeld.

'Maar we gaan ervan uit dat de actievoerders voor die tijd inzien dat het verstandiger is om toch zelf weg te gaan. Ingrijpen is echt een uiterste middel.'

De gemeente Den Haag wil dat de betogers weggaan, omdat dan de winterregeling voor zwervers van kracht wordt. De actievoerders van Occupy vallen daar volgens de gemeente ook onder. Maar de actievoerders zijn niet voornemens weg te gaan.

Of de demonstranten zich gaan verzetten als de politie mogelijk het Malieveld gaat ontruimen, kan de zegsman van Occupy Den Haag nog niet zeggen. Wel hebben de actievoerders medestanders opgeroepen ook naar het tentenkampje te komen.

20 betogers

Op dit moment staan er nog zo'n 20 betogers op het Malieveld. Zij bivakkeren daar al meer dan 3 maanden om hun onvrede te uiten over de 'graaicultuur' binnen de financiële sector. De gemeente Den Haag stelde eerder geen problemen te verwachten met Occupydemonstranten die weigeren het Malieveld in de nachtelijke uurtjes te verlaten.

De winterregeling gaat in zodra er vijf achtereenvolgende nachten vorst op komst zijn. Of de demonstranten als de temperaturen stijgen weer op het Malieveld mogen overnachten, is nog niet duidelijk. Occupy moet dan een nieuwe aanvraag doen, meldt de gemeente Den Haag.