Volledig scherm
De voertuigen van Rijkswaterstaat en de politie raakten total-loss. © ANP

Politie: Trucker die hulpvoertuigen plette op A4 was levensgevaarlijk

De vrachtwagenchauffeur die vanmorgen op de A4 bij Zoeterwoude-Dorp inreed op twee voertuigen van Rijkswaterstaat en politie, had een alcoholpromillage van iets meer dan 2,0. Dat heeft de politie Leiden Zuid laten weten op Twitter. Volgens het korps verkeerde de trucker ook onder invloed van drugs. 

De vrachtwagenchauffeur blies bij de blaastest op de A4 een F (staat voor Fout), wat neerkomt op meer dan 570 Ug/l. Dan mag de politie een bestuurder als verdachte aanhouden en meenemen naar het bureau voor een ademanalyse. Die had als uitslag 910 Ug/l, wat neerkomt op een promillage van 2,1. Dat staat gelijk aan een stuk of 15 glazen alcohol, blijkt uit een politieoverzicht van alcoholeffecten

De bestuurder van de truck met Nederlandse kentekenplaten had ook een positieve speekseltest op drugs, blijkt. '#Levensgevaarlijk #rijbewijsnietwaard' tweette de politie.  

Minister

Minister Cora van Nieuwenhuizen reageerde woedend op het nieuws. 'Ongelooflijk. Niet te bevatten dat iemand bezopen in zijn vrachtwagen stapt en levens van andere mensen op het spel zet. Schandalig', liet ze via Twitter weten.

De vrachtwagenchauffeur, wiens initialen noch woonplaats bekend werden gemaakt, negeerde rode kruizen boven de weg en ramde twee voertuigen van Rijkswaterstaat en politie. De bestuurders ervan bleven wonderwel ongedeerd. Ze liepen net terug naar hun wagens nadat ze hadden geholpen bij een eerdere aanrijding. De ravage op de A4 richting Amsterdam was groot en veroorzaakte flinke verkeershinder.