Volledig scherm
© ANP

Politie verbijsterd om 2 jaar cel voor schietende agent

Een 30-jarige Limburgse agent moet twee jaar de cel in, omdat hij schoot op een rijdende auto van een vluchtende ramkraker. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitzonderlijk hoge straf voor deze schietende agent. Korpschef Bouman reageert vol verbijstering en ongeloof op het vonnis.

Quote

We gaan dit vonnis aanvechten tot aan de allerhoog­ste instantie

Korpschef Bouman

,,Ik ben vreselijk teleurgesteld in het vonnis van de rechtbank'', liet korpschef Gerard Bouman in een verklaring weten. ,,Ik heb aangegeven dat onze collega alle steun van de organisatie kan verwachten die hij nodig heeft. We zullen dit vonnis uiteraard nauwkeurig bestuderen, maar wat mij betreft staat vast dat we dit vonnis gaan aanvechten tot aan de allerhoogste instantie.''

Quote

Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt

woordvoerster van het OM

Uitspraak
Volgens de rechtbank heeft de dertigjarige agent uit Kerkrade buitenproportioneel en ondoordacht gehandeld tijdens de inzet van een arrestatieteam op 22 augustus 2013 in Heerlen. 

De agent schoot op iemand die met zijn auto op agenten inreed. Niet de bestuurder, maar de bijrijder raakte daardoor gewond en moest naar het ziekenhuis gebracht worden. 

Het OM had twee weken geleden om vrijspraak gevraagd. ,,Dit is geen boef die op iemand schiet, maar een agent die zichzelf verdedigt'', aldus de woordvoerster van het OM vrijdag.

Coffeeshop
Het incident gebeurde op de parkeerplaats van coffeeshop Brothers in Heerlen. De bestuurder moest worden gearresteerd omdat hij de nacht daarvoor een ramkraak zou hebben gepleegd in Simpelveld. Bovendien had de verdachte nog een jaar gevangenisstraf tegoed, aldus de advocaat van de agent.

Bij de poging de man te arresteren probeerde deze weg te rijden. De agent voelde zich daardoor naar eigen zeggen bedreigd en schoot op de bestuurder. Volgens de rechtbank is er echter geen sprake van noodweer. De auto reed relatief langzaam en vormde daarom geen gevaar voor de agent. Die stond naast het portier van de bijrijder toen hij schoot.

Smartengeld
De kogel de trof de bijrijder. Dat had volgens de chirurg zijn dood kunnen zijn, als de man een centimeter meer naar rechts was geraakt.
De rechtbank veroordeelde de agent ook tot het betalen van 750 euro voor de kapot geschoten kleding en 3500 euro smartengeld.

Justitie had de zaak eerst geseponeerd en het slachtoffer stapte naar het gerechtshof in Den Bosch om vervolging af te dwingen, met succes. 
Ook raadsman Rino Jonkers van de agent tekent hoger beroep aan. ,,Als dit de consequentie is voor een agent die naar eer en geweten zijn werk doet, is dat onacceptabel'', aldus Jonkers.

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.