Volledig scherm
© ANP

Politie vindt in Amsterdam derde handgranaat in twee dagen tijd

Opnieuw is een handgranaat onschadelijk gemaakt in Amsterdam. De politie vond het explosief vannacht na een melding over knallen in een voetgangersgebied op het Bijlmerplein. Het is al de derde handgranaat die in de hoofdstad wordt aangetroffen in twee dagen tijd.

De oorzaak van de knallen die zijn gehoord is onduidelijk. Het onderzoek leverde geen kogelgaten of hulzen op. Nadat was vastgesteld dat het om een echte handgranaat ging, hebben medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) hem onschadelijk gemaakt en afgevoerd. De recherche bestudeert camerabeelden van het gebied om erachter te komen hoe het explosief er is terecht gekomen.

Ook gisternacht werden in Amsterdam op verschillende locaties twee explosieven aangetroffen. Voor een hotel aan de Korte van Eeghenstraat in Amsterdam, vlak bij het Vondelpark, is een handgranaat gevonden. Bij een bedrijfspand in Amsterdam-Zuidoost werd ook een explosief aangetroffen. Voor zover bekend is er geen verband tussen de drie incidenten. 

Uiterst voorzichtig mee zijn

De vondst van drie handgranaten in twee dagen tijd in Amsterdam is meer dan opvallend, maar het past volgens de politie helaas in het beeld van de laatste paar jaar waarin de explosieven geregeld opdoemen bij bedrijven, winkels of op straat. ,,Je moet er niet over nadenken dat zo’n ding wordt gevonden door voorbijgangers of kinderen die niet weten hoe ze er mee om moeten gaan’’, zegt een politiewoordvoerder. ,,De meeste zijn binnen 50 meter dodelijk.’’

De politie waarschuwt dan ook een handgranaat nooit aan te raken. ,,Je moet er uiterst voorzichtig mee zijn.’

Eerder werden ook al bij andere horecazaken in de hoofdstad handgranaten gevonden. De politie heeft er veel werk aan. ,,De omgeving wordt altijd groot afgezet en het duurt uren voordat we weer weg zijn. Er moet een specialist naar kijken en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie moet ter plaatse komen.’’

Makkelijk en goedkoop

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) liet onlangs weten dat er sinds begin vorig jaar zestien incidenten zijn geweest met handgranaten bij (horeca)bedrijven. Tien keer ontplofte er een granaat. Criminelen gebruiken de methode om ondernemers onder druk te zetten; in veel gevallen werden de zaken na de vondst van een explosief gesloten.

De gemeente Amsterdam sluit niet meer automatisch een zaak waar een explosief wordt gevonden. De burgemeester bekijkt dit per geval. Sindsdien zou het aantal van dergelijke incidenten zijn gedaald.

Volgens wapenexperts is het voor criminelen relatief makkelijk en goedkoop om aan handgranaten te komen. De explosieven, veelal afkomstig uit voormalig Joegoslavië, zouden al voor enkele tientallen euro’s per stuk te koop worden aangeboden.