Volledig scherm
Karst Tates reed op Koninginnedag 2009 in op het toegestroomde publiek en doodde daarbij 7 mense © Pim Ras

Politie volgt honderd solistische bedreigers

Een politieteam van de Landelijke Eenheid houdt ongeveer honderd eenzame bedreigers in de gaten. Het gaat om zogenoemde 'solistische dreigers' die mogelijk tot geweld kunnen overgaan. Het Koninklijk Huis blijkt het voornaamste doelwit, maar ook landelijk bekende politici, ambtenaren en rechters zijn vaak mikpunt.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Universiteit van Tilburg dat in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie is opgesteld.

Tates
Na de aanslag van Karst Tates op de Oranjes op Koninginnedag 2009 is een speciaal team van politiemensen, psychologen en een psychiater gevormd om gevaarlijke eenlingen beter te kunnen aanpakken. De bedreigers sturen vaak warrige dreigmails of handgeschreven brieven waarin ze geweld aankondigen of doodsbedreigingen uiten. Enkelen sturen zelfs 'objecten' naar hun doelwit, zoals bloemen, chocolade, beschadigde foto's van de bedreigden, een dode kat of ongevraagde goederen. Een aantal van hen zoekt hun doelwit ook daadwerkelijk op. Het gaat bijna altijd om mannen met psychische stoornissen.

Voor een twaalftal dreigers is een aanpak gestart om geweld te voorkomen. Om hoeveel bedreigingen het exact gaat, is onbekend. Vorig jaar kwamen bij het Team Bedreigde Politici van de politie zo'n 264 meldingen binnen.

Uitzichtloos
'De dreigers hebben een uitzichtloos bestaan en geven de koningin of de politiek daar vaak de schuld van,' zegt Stefan Bogaerts, hoogleraar forensische psychologie en victimologie aan de Universiteit van Tilburg.

De bedreigers hebben vaak persoonlijkheidsstoornissen, psychoses, problemen op relatievlak, voelen zich geïsoleerd, hebben een klein sociaal netwerk, zijn werkloos en gebruiken soms drugs of alcohol.

De kans dat zij gewelddadig gedrag gaan vertonen, neemt toe door waanbeelden en hallucinaties of als ze hun medicijnen niet innemen. 'Het onderliggende probleem is dat ze een sterke behoefte hebben aan zorg. Ze zijn al langere tijd op zoek naar een luisterend oor.'