Volledig scherm
© ANP

Politie: Vrijwel geen capaciteit voor onderzoek heroïnehandel

Terwijl de heroïnehandel floreert en Turkse drugscriminelen vaker grof geweld gebruiken, heeft de recherche vrijwel geen capaciteit meer om onderzoek naar deze drugshandel te doen. Daarvoor waarschuwt de politie in een intern rapport.

Quote

Het zal steeds moeilijker worden een beeld te vormen van de heroïnehandel in Nederland.

Intern rapport politie

Vergismoorden, gijzelingen en het gebruik van zware wapens: de nieuwe generatie – veelal Turks-Nederlandse – heroïnehandelaren is roekelozer en meedogenlozer dan de vorige, stelt de politie in een intern rapport dat deze krant in handen heeft. Daarin waarschuwt de politie dat onderzoeken naar dit zware criminele milieu ondergesneeuwd raken.

,,Het zal steeds moeilijker worden een beeld te vormen van de heroïnehandel in Nederland”, staat in het rapport. ,,De informatie uit inlichtingen en opsporingsonderzoek was al beperkt, maar nu dreigt de situatie te ontstaan dat er helemaal geen opsporingsonderzoeken naar de heroïnehandel meer worden gedraaid."

Als oorzaken noemt het rapport het ontbinden van in heroïne gespecialiseerde onderzoeksteams. Ook gaat een heroïneprogramma bij de Dienst Landelijke Recherche op in een programma Hard Drugs. ,,Naar verwachting zal de heroïneproblematiek binnen dit nieuwe programma nog maar weinig aandacht krijgen naast andere concurrerende thema’s als synthetische drugs, cocaïne, outlaw motorcycle gangs, geweld en liquidaties."

Nederland belangrijk distributiepunt

Hoewel het aantal heroïnegebruikers elk jaar afneemt, blijft Nederland een belangrijk distributiepunt voor heroïnetransporten. Volgens insiders uit het drugsmilieu komt er momenteel zelfs zoveel heroïne het land binnen dat de handelsprijzen dalen.

Turks-Nederlandse criminelen weten steeds beter uit handen te blijven van de politie, blijkt ook uit het rapport. Zo doen ze alsof ze geëmigreerd zijn, terwijl ze hier hun activiteiten voortzetten. Als het nodig is, vluchten ze gauw de grens over. ,,Steeds vaker verdwijnen kopstukken naar het buitenland vlak voordat het opsporingsonderzoek rond komt."

Woordvoerder Thomas Aling van de Landelijke Eenheid bevestigt dat de recherche het grootste deel van haar tijd steek in onderzoeken naar cocaïnehandel en synthetische drugs. ,,Daar ontvangen we ook de meeste informatie over. De capaciteit van de politie is schaars, dus we moeten scherpe keuzes maken. Maar als we belangrijke informatie krijgen over heroïnehandel, laten we die echt niet liggen."