Volledig scherm
© thinkstock

Politie waarschuwt voor 'uitvaartdieven'

De politie waarschuwt nabestaanden die een overleden familielid begraven alert te zijn op inbrekers. Vrijdag sloegen ze toe bij drie nabestaanden tijdens een begrafenis in Heerenveen.

De politie vermoedt dat de dieven de adressen van de slachtoffers uit rouwadvertenties hadden gehaald. Terwijl de nabestaanden afscheid namen van hun dierbaren, doorzochten de dieven drie huizen en gingen er vandoor met sieraden en juwelen. 'Voor de slachtoffers is het extra ingrijpend omdat ze ook al met een sterfgeval zijn geconfronteerd in eigen kring,' zegt een woordvoerder van de politie.

Wie er achter deze inbraken zit is nog niet duidelijk. Reden voor de politie mensen in het hele land te waarschuwen op te passen bij uitvaarten, vooral als hun adres in de rouwadvertentie staat. 'Vraag bijvoorbeeld de buren een oogje in het zeil te houden,' aldus de woordvoerder.

Hoe vaak mensen slachtoffer worden van deze inbraakmethode is onbekend: de politie houdt hierover geen cijfers bij. Dat het zo nu en dan voorkomt, weten uitvaartorganisaties als geen ander. Al een paar jaar kunnen nabestaanden bij hen beveiligers inhuren. Zij bewaken het huis als de bewoners een uitvaart bijwonen. Ook zijn er mobiele beveiligingscamera's en sensors te huur tijdens de rouwperiode.