De nieuwe bombrief.
Volledig scherm
De nieuwe bombrief. © Politie

Politie waarschuwt: zo ziet nieuwe bombrief eruit

Update/ videoDe politie heeft een foto van de nieuwste bombrieven verspreid. De foto is bedoeld om mogelijke nieuwe doelwitten te waarschuwen. De brieven die vanmorgen kleine explosies veroorzaakten bij twee bedrijven in Amsterdam en Kerkrade, hadden deze keer niet het Centraal Invorderings Bureau uit Rotterdam als afzender.

Een ander opvallend verschil is dat het adres van de ontvanger op een geprint stuk papier in een geplastificeerd deel op de envelop is geplakt. Ook zijn er twee blauwe postzegels gebruikt.

De verzender van de bombrieven die vandaag tot kleine explosies leidden in Kerkrade en Amsterdam en vorige maand werden verstuurd naar diverse andere bedrijven, eist een geldbedrag in bitcoins. Dat zegt de politie Amsterdam, die het onderzoek leidt. De verzender dreigt dat als betaling uitblijft, nieuwe brieven met explosieven worden verstuurd. Om welk bedrag het gaat blijft geheim, omdat bekendmaking het onderzoek kan schaden.

Bij een vestiging van de ABN Amro bank in Maastricht leek vanmorgen ook een bombrief te zijn bezorgd, maar dat bleek bij nader inzien een brief met een computermuis. Vanmorgen ontploften in Amsterdam en Kerkrade wel twee bombrieven bij twee verschillende bedrijven.

In een postkamer van de ABN Amro bank op bedrijventerrein Bolstoen in Amsterdam vond vanochtend even voor 08.00 uur een kleine explosie plaats, veroorzaakt door een bombrief. Er vielen geen gewonden. Ongeveer een half uur later volgde er een soortgelijke kleine ontploffing in een postkamer van het bedrijf Ricoh in Kerkrade. Ook hier raakte niemand gewond. 

De verdachte brief in Maastricht werd gevonden bij de ABN Amro bank aan de Avenue Ceramique. Vorige maand zaaide de bombrievenmaker daar al onrust toen een waarschuwingsbrief binnenkwam. ,,Een medewerker heeft vanmorgen uit voorzorg 112 gebeld,” zegt een woordvoerder. Politie Limburg heeft de zaak onderzocht en het blijkt deze keer in elk geval loos alarm. 

ABN Amro

Hulpdiensten bij een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat. Bij het bedrijf is een poststuk ontploft. ANP MARCEL VAN HOORN
Volledig scherm
Hulpdiensten bij een postsorteerbedrijf aan de Wiebachstraat. Bij het bedrijf is een poststuk ontploft. ANP MARCEL VAN HOORN © ANP

De kleine explosie in Amsterdam van vanmorgen, was ook al bij ABN Amro bank, bij de vestiging aan de Bolstoen. ,,We zijn erg geschrokken natuurlijk, maar gelukkig geen gewonden,” aldus een woordvoerder. De Bolstoen ligt op een bedrijventerrein in Amsterdam Sloterdijk. 

Volgens de politie Amsterdam opende een medewerker van de bank een brief, hoorde hij vervolgens een sissend geluid waarna de medewerker de brief weggooide. Vervolgens ging er een knal af. Het geluid deed denken aan een rotje, aldus de politie. CEO Kees van Dijkhuizen van ABN Amro heeft vanmorgen zelf contact opgenomen met de medewerker die de topman gelukkig kon vertellen ‘met de schrik te zijn vrijgekomen'.

Ricoh

Een half uur later ontbrandde een briefpakket in de postkamer van het bedrijf Ricoh aan de Wiebachstraat in Kerkrade. Daar gebeurde ongeveer hetzelfde als in Amsterdam. Ook hier raakte niemand gewond. Het bedrijf (dat kantoorproducten en printers levert en gespecialiseerd is in digitaliseren van poststukken) is ontruimd en het Team Explosieven Verkenning is ter plaatse om onderzoek te verrichten. In het pand verwerkt Ricoh de post voor een van hun grotere klanten, de Limburgse pensioenuitvoerder AZL. De brief bij Ricoh was ook geadresseerd aan AZL. 

(tekst gaat verder onder de foto)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aan het werk bij ABN Amro aan de Bolstoen in Amsterdam.
Volledig scherm
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aan het werk bij ABN Amro aan de Bolstoen in Amsterdam. © ANP

Het Rotterdamse incassobureau Centraal Invorderings Bureau (CIB) stond deze keer niet als afzender op de bombrieven. De naam van dat bedrijf werd steeds als afzender misbruikt op eerdere brieven. De politie benadrukt keer op keer dat het CIB niets met de zaak te maken heeft. De getroffen bedrijven zijn ook geen klanten van het CIB.

De politie bracht toen ook een waarschuwing naar buiten met een foto van een van de bombrieven, met de sticker van het CIB. Echte brieven die het CIB verzendt, worden hier nooit van voorzien: de afzender staat normaal gesproken gedrukt op de envelop. De nieuwe bombrieven hadden geen CIB-sticker en zijn daardoor waarschijnlijk geopend door nietsvermoedende medewerkers van ABN Amro en Ricoh.

Zorgelijk

Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft inmiddels ook gereageerd op de nieuwe bombrieven en noemt het ‘zorgelijk’. ,,Voor zover we nu kunnen overzien zijn er geen slachtoffers, geen gewonden. Dus dat is fijn”, zegt Dekker. ,,Voor de rest moet de politie onderzoek doen.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid houdt de situatie rond de explosies in Amsterdam en Kerkrade in de gaten, laat een woordvoerder weten. De NCTV heeft een coördinerende rol, stelt Dekker.

Begin januari werden in het land al meerdere bombrieven aangetroffen. De meest recente werd vrijdag 10 januari gevonden, in een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam. De brieven gingen echter nooit af. Steeds werden ze op tijd ontdekt. Sommige bedrijven kregen naast de bombrieven ook dreigbrieven binnen.

De politie pakte de zaak groot op, maar een verdachte kwam tot nu toe niet in beeld. De bombrievenmaker leek zich echter gedeisd te houden. 

(tekst gaat verder onder de illustratie)

Vorige maand werden ook al zeven bom- en diverse dreigbrieven verstuurd. De bombrieven kwamen onder meer terecht bij twee hotels (Okura en Victoria) in Amsterdam, een tankstation in Amsterdam en een makelaarskantoor in Utrecht. Daarnaast werden twee bombrieven deels verbrand retour ontvangen door het CIB, dat ze overigens niet verstuurd had maar dus als afzender is misbruikt.

Jumbo-afperser

De zaak doet steeds meer denken aan die van afperser Alex O., de man die supermarktketen Jumbo afperste. Hij plaatste binnen één maand drie bommen en stuurde één bombrief. Ondertussen bleef O. in versleutelde e-mails 2000 bitcoins eisen. Daar ging hij mee door tot hij werd gepakt.

Bekijk hieronder onze video's over de bombrieven.

De politie onderzoekt in Maastricht een melding over een verdachte brief die is binnengekomen bij een pand aan de Avenue Ceramique. Volgens de politie is er niets ontploft.
Volledig scherm
De politie onderzoekt in Maastricht een melding over een verdachte brief die is binnengekomen bij een pand aan de Avenue Ceramique. Volgens de politie is er niets ontploft. © ANP
De locatie van ABN Amro in Amsterdam waar vanmorgen een bombrief explodeerde.
Volledig scherm
De locatie van ABN Amro in Amsterdam waar vanmorgen een bombrief explodeerde. © Raymond Boere
Een foto van een van de eerdere bombrieven.
Volledig scherm
Een foto van een van de eerdere bombrieven. © ANP Handouts